Училището във Войводиново стана на достолепните 140 години

Автор: Plovdiv Now 14156
Училището във Войводиново стана на достолепните 140 години

140-годишен юбилей празнува ОУ "Св. св. Кирил и Методий" в село Войводиново и подаръкът от община "Марица" е стартът на цялостната реконструкция на школото, както и ремонт на спортното игрище до края на годината.

Празникът бе отбелязан с юбилеен концерт в препълнената зала на читалище „Виделина-1928“.

Тържеството започна с видеофилм, запечатал значими и любими моменти от училищния живот. С възторжени викове и ръкопляскания първокласниците, които ще получат свидетелствата си на 31-ви май, посрещнаха кадрите, показващи първите им мигове в класните стаи в началото на учебната година.

В словото си директорът Мария Неделчева отбеляза съществения принос на образователното дело.

„Днес ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ чества 140 години от основаването си – най-значимия и вълнуващ празник.  Има нещо величествено в това да създадеш училище, да му вдъхнеш неповторим дух, всичко това да превърнеш в традиция и най-трудното – да го предадеш с любов на поколенията, за да развиват, пазят и да продължат делото. Такова благородно дело е нашето училище, което обединява през годините стотици хора с онова нещо – позитивно и съзидателно, което е невидимо за очите и се пази и носи само в сърцето. Горди сме с всички млади хора, които израснаха като личности в училище и достойно заемат мястото си в обществото.“, подчерта Неделчева.

Тя пожела на учителите да продължават всеотдайното си и благородно дело, а на учениците - да слушат учителите си.

„Уважаеми учители, зная, че всички Вие сте водени в делата си Вашите ученици да станат по-добри, по-щедри и по-човечни един към друг. Чрез Вашия професионализъм, благородство и всеотдайност Вие давате на младите хора увереност и сила, с които да вървят напред. Нека продължим будителското си дело с възрожденски плам, с любов към учениците, с отговорност към себе си, родителите и обществото. Продължавайте да пренасяте искрата на знанието и стремежа към успех в младото поколение.

Скъпи ученици, вие сте надеждата и бъдещето. Уважавайте своите учители – само така връзката учител - ученик ще бъде превъплътена в спокойствие и сигурност, за да стигате винаги заедно до успеха. Бъдете горди възпитаници на нашето училище, учете се упорито днес, защото знанието е основен фактор за успеха Ви в утрешния ден.“, обърна се към препълнената зала директорът на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Мултифункционално устройство, което включва принтер, скенер и копирна машина, подари кметът Димитър Иванов на Мария Неделчева по случай 140-годишния юбилей на училището. Тя получи и огромен букет – признателност за всеотдайността й.

„В навечерието на Деня на славянската писменост, просвета и култура, сме тук заедно, за да споделим Вашия празник! Именно Вашето училище носи името на двамата най-значими светии – братята Кирил и Методий – учителите, дали нашата писменост и култура и направили, така че да се гордеем, че сме българи",  започна приветствието си кметът Иванов. Той не скри гордостта си от постиженията на децата на община „Марица“.

„Аз и екипът ми, правим всичко възможно нашите деца да растат здрави и щастливи, в спокойна и безопасна среда. Доказателство затова, че сме на прав път, са успехите и талантите, които всички те показват в най-различни области, и които ни дават постоянни поводи за гордост.“, изтъкна кметът.

Той благодари на всички преподаватели за усилията и труда, които полагат, за да възпитават бъдещото поколение и за волята и упоритостта им, с които събуждат жаждата за знание у децата.

„Запазете бодрия дух и голямата си всеотдайност и знайте, че в мое лице винаги може да разчитате на подкрепа в благородната си мисия. Честит юбилей! Честит празник!“, завърши кметът на община „Марица“.

Той направи деня на воеводци още по-празничен, като ги зарадва с две чудесни новини.

„Готов е проектът за основен ремонт на сградата на ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ , който ще започне до края на тази година. През юли община „Марица“ ще кандидатства за финансиране на цялостно реновиране на спортното игрище в двора по европейска програма, по която имаме вече два реализирани проекта.“, обяви кметът на община „Марица“ и спечели аплодисментите на препълнената зала.

Поздравителен адрес по повод 140-годишния юбилей, бе изпратен от началника на РУО-Пловдив Иванка Киркова, която е бивш възпитаник на училището.

На събитието присъстваха заместник-кметът по социална политика, образование и здравеопазване в община „Марица“ Петко Чочев, кметът на селото Димитър Тосев, кметове на населени места и общински съветници.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина