Тайният тунел от фабриката за тютюн излизал към река Стряма, бил най-лесният път за бягство

Автор: Ива Модова 11255
Тайният тунел от фабриката за тютюн излизал към река Стряма, бил най-лесният път за бягство

Разбитата фабрика за рязане и обработка на незаконен тютюн, намираща се до село Ръжево, е имитирала хале за складиране на бали сено. В двора и периферията на обекта са разположени сламените кубчета, които прикриват вътрешността на тайните помещения за тютюн. Големите цехове за били празни, като самата незаконна дейност се е извършвала в добре затворени с метални врати стаи.

Фабриката не е будила съмнение, въпреки че се намира на главния път, свързващ пътя между Ръжево, Ръжево Конаре и други населени места. Високите огради прикриват добре двора, който от своя страна изглежда съвсем легално. 

По-рано днес стана ясно, че балите сено са подредени по специален начин с цел прикриване на самото помещение, което се намира буквално сред балите. До него се стига през специален проход между сеното. Намерени са машини за рязане на тютюн, както и барабан за овлажняване и смесване. В балите има таен изход с плоскости и тръба, по която с фенери лицата е следвало да излизат навън при проверка.

Двете фабрики за цигари бяха разбити на територията на Пловдивска област при мащабна акция вчера. Едната, която се намира на Карловско шосе, е била специализирана за самото производство на цигарите, а другата се е занимавала само с преработката на тютюна. Именно там полицаите са открили специално изграден тунел за бягство. Във фабриката за производство край Труд са намерени цигари и пособия за тяхното производство на стойност 2,5 милиона лева, а в ремарке, оставено на паркинг в Пловдив, са открити 960 готови мастърбокса цигари без бандерол, които възлизат на около 3,6 милиона лева.

Днес двата цеха бяха строго охранявани от Жандармерия и Специализирани полицейски сили. Все още не е открит изходът на тайния тунел, изработен за бягство. Причината е, че гредите на самоделното съоръжение са нестабилни и могат да пропаднат. Пожарникар е влязъл вчера с кислородна бутилка, ала е съобщил, че тръбата е сплескана и опасна в края си.  Знае се, че тунелът продължава около 60-70 метра. Предполага се, че мястото за бягство е намиращата се в близост нива с овошки, в която има черен път. Зад обекта има и обособило се сметище, което също може да прикрива тайника. 

Наш екип успя да се свърже с кмета на село Ръжево, към която територия се отнася производственото хале. Той разказа, че никога не е подозирал, че зад вратите на сградата тече незаконна дейност.

„Едва на акцията научихме за схемата. Имота е частен. Виждал съм да влизат камиони и джипове, но оградата и вратите са високи и никога не съм виждал какво има вътре. Повикаха ме от ГДБОП на място. Там установихме, че има тайник за бягство, който стига до канала, а от там към река Стряма”, заяви Николай Шкодров.

Той допълни, че именно по реката е най-лесният път за бягство. Тунелът обаче се е сринал, а причината според кмета е рохката и влажна почва в района.

„Преди две години имотът бе собственост на италианец – Бруно. Той го препродаде, но до мен не е стигнала информация за новия собственик”, завърши Шкодров.

Под сериозна полицейска охрана се намира и фабриката на Карловско шосе срещу завода "Осрам". По фасадата на халето не се забелязват надписи за собствеността или за ръководещата фирма. Достъпът се е контролирал от масивни метални врати, а на всеки ъгъл на сградата са монтирани камери за видео наблюдение.

Според започнати халето е изградено преди повече от една година, но до преди 4-5 месеца е нямало дейност.

Всеки месец заводът е бълвал по 6 хиляди мастер бокса цигари. Те са от марките "Мурати" и "Роял" на "Филип Морис" и са с гръцки надписи, като се предполага, че са предназначени за износ в южната ни съседка.  Загубите за бюджета са между 15 и 20 милиона.

Наш екип научи на място, че дейността на фабриката е започнала малко след Нова година. Всеки ден, между 8:30 часа и 10:00 часа, мъж на средна възраст е пристигал на базата с кола – бяло пежо или с бус. И двете превозни средства са с пловдивска регистрация. Той се е грижил за външната част на халето и градинката отпред. По време на пресконференция,  зам.-главният прокурор Иван Гешев съобщи, че въпросният мъж отговарял за хранителните и битови нужди на работниците, но дори той не влизал с тях в контакт. На лист хората изписвали необходимото им и го пускали под вратата, за да го вземе доставчикът, който да набави нужните провизии. 

Що се отнася до камионите – те са пристигали по различно време, а още докато са били на главния път, вратите на халето се отваряли и камионите за секунди влизал и излизали.

Впечатление е правил фактът, че през нощта, в диапазона между 1:00 и 4:00 часа, кучетата пазачи от съседната фирма са лаели към задната част на халето. Това е ставало всяка вечер.

Освен мъжа, който идвал сутрин, друг не е влизал или излизал от сградата. Единствените посетители били водачите на камиони. За последните пък – всеки път били различни, както и превозните средства.

За добрата шумоизолация в незаконната фабрика е показателно, че никой в района не е чувал да работят машини, както и човешки гласове. Системата за вентилация и скритите вътре външни климатични тела пък гарантирали ароматът на тютюн да не издаде дейността. 

Припомняме, че акцията е проведена в момент на производство. Задържани са 11 души, издирват се още четирима. Работниците, които са задържани са молдовци и украинци, които са живеели вътре в самата фабрика. Инвестицията в завода е около 10 милиона лева. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина