Спасиха кръста в три села в община “Марица“

Автор: Plovdiv Now 8721
Спасиха кръста в три села в община “Марица“

30-годишният Николай, който скача за четвърти път в ледените води на река Стряма, извади кръста в с. Маноле. Десетки жители се стекоха на Божествената света литургия, отслужена от отец Николай на речния бряг в селото.

„Благодаря Ви затова, че днес всички заедно участвахме в една християнска традиция, продължила векове наред, която ни носи гордост и национално самочувствие“, обърна се кметът на община „Марица“ към всички, дошли да видят Богоявленския ритуал.
Той пожела на имениците, както и на съселяните си, здраве, доброта, късмет и да бъдат благословени с Божията закрила през цялата година.

47-годишният Христо Руменов улови кръста в с. Скутаре. Мъжът, който всяка година се включва в надпреварата и за втори път хваща християнския символ, получи и традиционния за селото подарък – жива кокошка.

Йордановден в с. Трилистник започна с Велик Богоявленски водосвет, отслужен от отец Димитър в храма „Света Параскева“. След края на службата свещеникът припомни, че светената на Богоявление вода е с най-голяма сила, пази от болести и пречиства душата.

„Според библейската легенда на този ден Исус Христос е приел Светото кръщене от Йоан Кръстител в река Йордан и това е поредният пример за смирение, който Господ ни дава. Името на празника е Богоявление, защото в момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение“ , подчерта отец Димитър след водосвета и честити празника на присъстващите.

27-годишният Данаил Кармазлийски от Пловдив „спаси“ кръста в с. Трилистник. Кръстът, гравиран с надпис „Богоявление 2022 г.“, остава за него. Той получи и подарък – портрет на Васил Левски с пожелание да следва заветите му.

Младежи в национални носии от сдружение „Богоявление“ изиграха традиционно мъжко хоро във водите на река Стряма, а кметът на община „Марица“ Димитър Иванов поведе хорото на моста.

На ритуалите по хвърлянето на Богоявленския кръст в трите населени места присъстваха председателят на Общински съвет „Марица“ Гергана Трендафилова, зам.-кметовете Анелия Симеонова, Гергана Титюкова и Николай Стаматов, кметовете на Скутаре и Трилистник - Стоян Добрев и Мирчо Петров, представители на администрацията, десетки жители и гости.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина