СНЦ „МИГ-ОБЩИНА МАРИЦА“ подписа договор с Община Марица за изпълнение на проект чрез Стратегията за местно развитие

Автор: Plovdiv Now 22645
СНЦ „МИГ-ОБЩИНА МАРИЦА“ подписа договор с Община Марица за изпълнение на проект чрез Стратегията за местно развитие

На 27.01.2020г. председателят на УС на МИГ-ОБЩИНА МАРИЦА г-жа Гергана Титюкова и кметът на Община Марица г-н Димитър Иванов подписаха договор за финансиране по процедура BG06RDNP001-19.019 „МИГ –Община Марица“ - Мярка М01 „Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и на културното и природното наследство на селата. Съхраняване, развитие и валоризиране на специфичната местна идентичност и местната култура”, финансирана по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 чрез Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.

Проектът „(Пре)открий и съхрани. Опазване на нематериалното културно наследство в община "Марица" предвижда да бъде изготвено етноложко проучване, което има за цел да събере информация относно живото наследство на жителите на селата Маноле, Трилистник и Рогош – знанията, уменията и практиките, които са част от културните традиции и наследство и се предават на поколенията чрез различни средства. Събраната информация за местното нематериално културно наследство ще бъде дигитализирана, което ще позволи то да бъде съхранено, а заедно с това да бъде представено по достъпен и интерактивен начин на публиката (основно на младото поколение и гостите в региона).

Ще бъде изготвена концепция за изложба на запазените културни технологии на селищата и тяхното вписване в местната празничност. Предвижда се и реализация на интерактивна изложба за нематериалното културно наследство, както и изработването на видео материали, които да представят живото наследство на жителите от община "Марица".

След изпълнението на тези дейности ще се изготви концепция за създаване на образователна програма за ученици и младежи не само от населените места на община "Марица", а и за всички посетители на културно-информационни центрове, читалища и организации. Културно-информационният център "Малтепе" в с. Маноле е едно от местата, където ще се прилагат изготвените образователни програми. Там ще има възможност да се организират работилници, в които участващите деца и младежи от района и страната ще придобият знания, умения и сръчности за изработване и творческо интерпретиране на местното културно наследство.

Проектът е на стойност 16 465лв. без ДДС и ще бъде финансиран от бюджета на МИГ- Община Марица чрез Стратегията за местно развитие с финансовата подкрепа на Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони чрез подхода Водено от общностите местно развитие.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина