Скъсана дига край Калековец довела до бедствието в Трилистник

Автор: Plovdiv Now 14440
Скъсана дига край Калековец довела до бедствието в Трилистник

Скъсана дига на река Стряма при село Калековец е препълнила каналите на "Напоителни системи", последвана от приливната вълна в село Трилистник. Това стана ясно след като директорът на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ Васил Узунов заедно с експерти от дирекция „Контрол“ обходиха днес участъка от река Стряма между селата Калековец и Маноле.

Информацията за очакваната приливна вълна беше получена вчера от НИМХ и незабавно бяха предупреди кметовете на всички населени места.

Басейнова дирекция е предприела всички възможни към момента действия съвместно с "Напоителни системи" за намаляване нивото на водата в двата канала, които минават до селото. С

След спадане нивото на водата, "Напоителни системи" ще предприемат действия за възстановяване на дигата при село Калековец, след като уведомят Басейнова дирекция. Възстановяването ще се извърши при стриктен контрол от експертите на БДИБР вероятно в началото на следващата седмица.

Постъпили са сигнали за заливане на къщите на село Трилистник. Обстановката е най-критична при с. Трилистник, където е засегнат най-голям брой жители.

Инспекцията по поречението на река Стряма започна вчера, а днес до обяд цялото поречие на реката е обходено. Поради прекъснатата връзка на някои населени места, посещенията в районите изискват повече време.
Басейнова дирекция продължава да следи ситуация чрез получаване на информация от НИМХ за нивата и водните количества на реката.  Продължава да се следи обстановката в района.

Както съобщихме, президентът Румен Радев посети Трилистник. Той обеща помощ по въздух за селото и останалите наводнени села по поречието на Стряма.

"Най-важното в момента е, понеже селото е откъснато от две страни, да видим дали няма хора в риск. Затова след малко ще бъде вдигнат хеликоптер на ВВС да се направи оглед, за да сме сигурни, че няма хора, които бедстват. И, ако има такива, да им се помогне. Другото после", каза Радев.

Заедно с министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев и министърът на земеделието Явор Гечев на хората бе обещана помощ и спешно свикване на комисията за бедствия, която да оцени щетите.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина