Шефът на авиобазата в Граф Игнатиево стана командир на ВВС

Автор: Plovdiv Now 1008
Шефът на авиобазата в Граф Игнатиево стана командир на ВВС

Церемония по сдаване и приемане на длъжността „командир на Военновъздушните сили“ се проведе в Министерството на отбраната вчера. В присъствието на личния състав на командването на ВВС генерал-майор Димитър Петров, досегашен командир на 3-та авиобаза Граф Игнатиево, прие длъжността „командир на Военновъздушните сили“ от генерал-лейтенант Цанко Стойков - досегашен командир на ВВС и вече назначен за заместник-началник на отбраната.

Новоназначеният командир на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров посочи, че в своята работа ще следва два основни приоритета. Единият е свързан с придобиването на новия тип боен самолет и със създаването на необходимите условия да бъде пълноценно, продължително и ефективно експлоатиран. „До въвеждането в експлоатация на новите Ф-16 усилията ще бъдат насочени и към поддържането и развиването на способностите на ВВС с наличната авиационна техника, така че военната ни авиация да може да изпълнява в пълен обем задачите си към страната и съюзниците“, отбеляза генерал-майор Димитър Петров.

На церемонията присъстваха също заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, командващият Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, висши офицери от Министерството на отбраната и Българската армия.

Пред журналисти адмирал Емил Ефтимов отговори на въпроси, свързани с посещението на българската делегация, водена от министъра на отбраната Красимир Каракачанов в САЩ, което приключи вчера. „В „Пътна карта за сътрудничество между Република България и САЩ в областта на отбраната“ са очертани общи направления за бъдещата съвместна работа, а не конкретни проекти. Двете страни поемат ангажимента да работят за модернизацията на отбранителните способности на Българската армия“, разясни началникът на отбраната.

На въпрос за новите изтребители за ВВС адмирал Ефтимов посочи, че са обсъдени възможностите за реализирането и на втория етап от проекта - придобиването на още 8 самолета Ф-16 на разсрочено плащане. Той припомни, че решението на парламента покрива придобиването на пълна ескадрила от 16 бойни самолета.

Източник: Министерство на отбраната.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина