С курбани за здраве отбелязаха Спасовден в Община Марица

Автор: Plovdiv Now 2831
С курбани за здраве отбелязаха Спасовден в Община Марица

Във Войводиново, Войсил и Граф Игнатиево днес християните в Община Марица отбелязаха празника Възнесение Господне, популярен и като Спасовден. И в трите населени места отбелязват своите храмови празници. Във Войводиново тържествена служба в църквата "Свето Възнесение Господне" отслужи отец Емилиян. На нея се събраха жителите начело с кмета на селото Димитър Тосев.

„Традицията още от дълги години е празникът на селото да се отбелязва на Възнесение Господне – Спасовден. Това е ден на мъртвите и раздаваме курбан за здраве. Според църковния календар понякога курбанът е постен, а днес е агнешки. Любопитното е, че в нашия край на Община Марица, е така наречения „бял“ курбан. Жените варят само месото във вода, без подправки или зеленчуци. Парите за курбана се събират от населението. Той се раздава на жителите и на хората, които не могат да се движат", разказа кметът на селото Димитър Тосев. Той допълни, че самият събор ще се проведе в събота по желание на жителите, за да може работещите да се насладят спокойно на празничната програма, която нямаше да се случи без помощта на кмета на Община Марица Димитър Иванов.               

След литургията отец Емилиян освети курбан, които беше раздаден на миряните от кметовете  Димитър Иванов и Димитър Тосев. „Поздравявам всички за празника Възнесение Господне и пожелавам много здраве на вас и вашите близки. Нека винаги да се събираме и отбелязваме тези светли празници. Надявам се да виждам все повече млади хора да влизат в църквите и да почитат нашите християнски традиции. Учете ги и им показвайте, как да съхраняват празниците", поздрави жителите на Войводиново кметът на Община Марица Димитър Иванов. След това той посети село Войсил, където заедно с кмета на селото Стоян Черкезов раздадоха курбан за здраве на местните жители в двора на църквата „Свето Възнесение".               

На втория ден на традиционния събор на село Граф Игнатиево, посветен на Спасовден, в църквата „Свето Възнесение Господне“ беше отслужена Света литургия. Десетки миряни се събраха в храма, където се помолиха и запалиха свещички за здраве. След службата жителите се събраха в двора на храма, където беше осветен курбан за здраве и раздаден от кметовете Димитър Иванов и Нестор Чочев. „Тук традицията е за празника на селото да се даряват пари за курбана, който бе раздаден. Още от ранни зори жените започват да приготвят дреболията за гозбата, а мъжете да нарежат и направят на порции месото. След това ги сваряват и после кавърдисваме курбана, за да стане така популярния и традиционен за нас „червен курбан“, разясни кметът на Граф Игнатиево Нестор Чочев.  

Българската православна църква почита днес Възнесение Господне, наричан още Спасовден. Той се отбелязва винаги в четвъртък, на 40-ия ден след Възкресение Христово - Великден. Според Новия завет 40 дни след Възкресението си Исус Христос, останал на Земята, за да проповядва своето учение и да беседва с апостолите, движейки се между тях като богочовек. Четиридесет дни след Възкресението Господ Исус се явявал многократно на учениците си. Разяснявал им Светото писание, потвърждавал обещанието си за идването на Утешителя Дух Свети. Всички ученици се убедили, че Исус наистина е възкръснал.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина