С голям събор в село Строево почитат паметта на композитора Тодор Пращаков

Автор: Plovdiv Now 7548
С голям събор в село Строево почитат паметта на композитора Тодор Пращаков

Днес в село Строево започва Народен събор "Който моге, го може" в памет на великия композитор Тодор Пращаков. Освен композитор, той е също старши преподавател в Академията за музикално и танцово изкуство – Пловдив, диригент, корепетитор, консултант на телевизионни  и радио предавания свързани с народното творчество и същевременно изключително добър и всепризнат музикант.

По време на събора на две сцени ще се пее, свири и танцува изцяло на негова музика, която ще бъде представена от всички певци, оркестри и ансамбли, чийто основи Тодор Пращаков е поставил.

Организаторите Спортен клуб Самодива, Община Марица в лицето на кметът Димитър Иванов и кметът на с. Строево Десислава Дингилева, са подготвили за всички малки и големи гости забавни игри, фермерски пазар, алея на занаятите.

Програмата на 8 юни е от 10:00 до 18:00 часа.

Тодор Пращаков е музикален съосновател на Ансамбъл Тракия, който става популярен с неговата музика и танците на проф. Кирил Дженев, с когото заедно създават катедра „Народна хореография“ в АМТИ. Тодор Пращаков създава единствената по рода си дисциплина „Музикална обработка“.

Прави записи с оркестъра при радио Пловдив и е основател на сборен оркестър от битови и класически инструменти на радио Веселина, който оставя след себе си неповторимо звучене.

Над 700 са обработките, които Тодор Пращаков прави в „Балкан тон“, БНТ и различни радиостанции в страната. Активно участва и в подготовката на фолклорните предавания, като „Звезди на ритъм в седем“, „Който може го може“, „Насред село тъпан бие“, “Самоводската чаршия“ и др. 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина