Проверки в района на биоцентралата в село Труд, областният управител обеща съдействие

Автор: Plovdiv Now 4597
Проверки в района на биоцентралата в село Труд, областният управител обеща съдействие

Областния управител Дани Каназирева направи проверка в района на биоцентралата в село Труд, в която участваха РИОСВ, Басейнова дирекция и Напоителни системи. Резултатите от нея бяха представени  на среща с членове на Сдружение „Бъдеще за село Труд“.

Каназирева е поискала да се провери дали има незаконно заустване в река Пясъчник. Такова обаче не е установено.  В коритото на  реката бе открито голямо количество изхвърлена и натрупана биологична маса. Взета е проба, за да се установи състава и евентуално произхода й, като ще се търси дали има съвместимост с ферментационния продукт от биоцентралата, обясни областният управител. Тя допълни, че при огледа е установено, че в коритото на реката, от страната на биоцентралата, има  издълбана яма с размери около 25м на 8м, която е пълна с вода с отпадъчен характер.

Според експертите, с изкопаването на тази яма, е унищожена лявата берма на реката в участък от около 25 м, като в средата водата достига до левия бряг.  



„Факт е проблемът с липсата на канализацията в селото. Вече има готов проект на община Марица, който е внесен в Асоциацията по ВиК към Областна управа и до края на седмицата ще дадем положително становище за да стартира процедурата по изпълнение на проекта", подчерта Каназирева.

Предстои проверка в областна управа на одобрения проект за изграждането на централата, промените, които са правени в годините и дали те съответстват на българското и европейското законодателство.

"Факт е, че има проблем и той трябва да бъде решен. Ще извършим всички необходими проверки. Ще поканим отново на среща Инициативния комитет, както и собственика на биоцентралата, за да се намери най-доброто решение в полза на обществото. Работим в екип и в отлична комуникация с директора на РИОСВ  Десислава Георгиева и мога да уверя, че компромиси няма да има от страна на държавните институции", допълни още Дани Каназирева.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина