Президентът Радев пристига днес в село Труд за празника на храма „Света Троица“

Автор: Plovdiv Now 10831
Президентът Радев пристига днес в село Труд за празника на храма „Света Троица“

Президентът Румен Радев ще посети пловдивското село Труд, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В 11.15 часа президентът ще пристигне в храма „Света Троица“, където ще бъде отслужена празнична света литургия. Архиерейската света литургия ще бъде оглавена от митрополит Николай.

Припоняме, днес е Петдесетница, или Ден на Света Троица - голям християнски празник. Той прославя явяването на Светия Дух върху апостолите на 50-я ден след Възкресението.

Църквата е създадена от майстор Минчо Богданов. Храмът „Света Троица“ датира от 1866 г., според писмени свидетелства върху предмети и архивни документи, както и от устното предание в спомените на жителите на селото. Той е построен в тригодишен период, като камъните за храма са били пренасяни с керван волски каруци от тепетата във Филибе (Пловдив) и от асеновградската р. Чая. При копаене на основите му е открита „проскомидийна звезда” – елемент от църковна утвар, което предполага съществуването на разрушен малък храм или параклис на това място от по-древни времена. Многократно опожаряван, той е бил построяван отново и отново, и възстановяван за служение.

Храмът днес представлява еднокорабна базилика със засводен таван. Храмовата сграда е обкръжена от широко дворно място, като в западната му част се е обособил като отделен парцел църковен имот, в който през 1882 г. е било построено първото селско начално училище. В двора на храма, от дясно на входната пътека има изграден фундамент, на който е поставена паметна плоча с надпис, в който се упоменава годината 1889-а, в която е извършена смяна на името на селото от Чирпилие/Чирпелий в Климентиново. През годините на атеизъм плочата е била скрита и съхранена в храма, като исторически документ.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина