Пожари край Стамболийски, Раковски и Карлово, край Скутаре унищожени 250 дка житни култури

Автор: Plovdiv Now 15618
Пожари край Стамболийски, Раковски и Карлово, край Скутаре унищожени 250 дка житни култури

Няколко пожара са се разразили на територията на Пловдивска област вчера. От общо 26 отработени от огнеборците сигнали през последните 24 часа, два са за горящи житни блокове и 13 за пламнали сухи треви.

Това съобщи  говорителят на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"-Пловдив (РДПБЗН) Таня Костадинова.

Първият сигнал във вчерашния ден е за горящ житен блок край Раковски, получен в 16:55 часа.

За втория GLasNews ви съобщи по-рано. В 23:22 часа е получен сигнал отново за пламнали селскостопански култури в близост до село Скутаре. Унищожени са 250 дка житни култури. Благодарение на намесата на седем екипа огнеборци от пловдивската дирекция са спасени 500 дка. Причините и за двата пожара се изясняват.

Сигналите за горящи сухи треви са били от общините Стамболийски, Раковски и Карлово. От пожарната напомнят, че с повишаването на температурите се увеличава и рискът от възникване и бързо разпространение на пожар.

Те призовават хората да бъдат отговорни и бдителни, тъй като жътвата на житните култури вече започна. Най-често причина за пожари по време на жътва са техническа неизправност на земеделската техника и запалване на суха трева и растителни отпадъци в близост до житни масиви.

Независимо от мерките, които се предприемат за предотвратяване на пожари, основният фактор за успешното прибиране на посевите е отговорното отношение на всички граждани.

Поради тази причина от пожарната напомнят на кметовете на населени места, председателите на земеделски кооперации, ръководителите на предприятия, ловци, туристи, пастири, горски работници и всички други граждани, развиващи дейност или пребиваващи сред природата, да бъдат бдителни и да спазват противопожарните правила.

Изгарянето на стърнища, слама и суха трева по слогове, крайпътни ивици и други площи категорично се забранява.

Снимки: Тодор Монев

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина