Пловдивското село Труд става домакин на уникален фестивал на плъстите

Автор: Plovdiv Now 852
Пловдивското село Труд става домакин на уникален фестивал на плъстите

Пловдивското село Труд става домакин на уникален фестивал на плъстите, който ще се проведе на 20 юли.  Организатори на събитието са фондация Евроразвитие 2007, НЧ "Светлина" - с.Труд, Кметство с.Труд. Проектът е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

Фестивалът предоставя трибуна на една позабравена и колоритна част от бита и традициите, както на България, така и на всички страни - плъстите. На фокус са автентичният начин на плъстене и неговите съвременни интерпретации с израз в различни продукти на ръчното творчество.
Плъсти се наричат изделията, които се правят от непредена вълна. Те са нетъкана материя, произведена от разчепкана овча вълна, подложена на топлина, влага, натиск или претъркване. Това вероятно е единственият занаят, за който никой народ не може да каже „това е мое“, не може да претендира, че го е открил, разпространил и съхранил.
Програмата включва награждаване на победителите в Национален конкурс за детско творчество по плъсти “Приказки за доброто“, демонстрации от деца за деца – плъстене,    Изложба – плъсти, изработка на домашен сапун, дарачене, предене, плъстене с майстор плъстар,  Работилнички „Плъсти за деца“, кулинарна изложба на тема „Трудчанските биди/палачинки/“, авторски изделия от плъсти и разбира се фолклорна програма.
При желание да се включите като изложител, можете да се свържете на телефон 0893 872 851.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина