Отрязаха редица села край Пловдив за градски транспорт, позволиха само до Строево

Автор: Благовест Андонов 41515
Отрязаха редица села край Пловдив за градски транспорт, позволиха само до Строево

Само едно от петте предложения за удължаване на транспортните схеми до близките на Пловдив населени места е било прието от транспортната комисия, която е към зам.-кмета Тодор Чонов. Преди повече от месец от Община Пловдив съобщиха, че автобус по линия 25 на масовия градския транспорт на Пловдив ще обслужва село Строево след въпросната комисия. Днес обаче стана ясно, че е имало желание и от други населени места, на които им е било отказано, въпреки че са имали конкретни искания, придружени с подписки на десетки жители.

„Поради факта, че в Община Пловдив продължават да пристигат писма на кметове от съседните населени места, придружени с подписи на жителите им, ще се бъде направен цялостен анализ на пътникопотока, а разписанието ще се съпостави с областната транспортна схема, така че да няма дублиране”, бе казано от зам.-кмета Тодор Чонов. Именно това е записано и под решенията на въпросните искания от кметовете на селата Марково, Скутаре, Рогош, Маноле и Браниполе.

Предложението на кметицата на село Марково и Община Родопи бе линия 113 да продължава до село Марково. Тодор Чонов е казал по време на комисията, че на този етап предлага да не се удължава автобусната линия, а първо да се говори със собственика на „Хеброс бус” Веселин Дошков, който изпълнява курсовете Пловдив – Марково, като и на изпълнителя по линия 113. След това трябва да се направи и анализ на пътникопотока и възможностите за удължаване на линията. 

Искането на кметовете на Скутаре, Рогош и Маноле е било до населените места да ходи линия 7 или 27. Тодор Чонов отново е казал, че първо трябва да се направи анализ на пътникопотока и тогава да се вземе решение. Шефът на ОКТ  Пламен Вълков пък е дал предложение да се говори с Петко Ангелов, който обслужва маршрутна линия номер 8, която ходи до населените места. Идеята е вместо маршрутки до там да бъдат пуснати малки автобуси.

Последното искане от кметицата на село Браниполе също е било отхвърлено. Тя е поискала линия 11 да отива до селото, но според Илия Начев и Тодор Чонов там няма подходящо място за обръщане на автобусите. Те са поискали да се обсъди на следващото заседание на комисията и схема на спирките в селото.

Решението ще бъде гласувано на следващата сесия на Общинския съвет, а новите разписания могат да влязат в края на септември. 

Сред тях е и за последната спирка на автобусни линии – 6, 15, 24, 222 да бъде изместена на обръщалото на ул. „Христо Ясенов“. Причината за промяната писма на граждани за голямо струпване на автобуси в непосредствена близост до жилищните сгради в кв. „Прослав“.

Автобусите по линии 27 и 22 увеличават курсовете си съответно с по 10 и 3, прие още Комисията.  Също така възстановяване на преминаването на автобуси по бул. „Дунав“ -  автобусна линия № 16.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина