Откриха паметник на капитан Петко войвода с почетен караул от Специалните сили във Войводиново

Автор: Plovdiv Now 1292
Откриха паметник на капитан Петко войвода с почетен караул от Специалните сили във Войводиново

В пловдивското село Войводиново днес беше открит паметник на легендарният български войвода Петко Кирков, останал в историята като Капитан Петко войвода.

Командирът на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) генерал-майор Явор Матеев прие строя на почетния караул от състава на СКСО и заедно с кмета на селото Димитър Тосев и кмета на община Марица Димитър Иванов откриха тържествено новоизградения паметник.

Негово благоговейнство отец Емилиян освети бюст-паметника на революционера и призова присъстващите да бъдат добри хора и да подават ръка на по-слабите от тях така, както го е правил в миналото и капитан Петко войвода.
Слова произнесоха доц.д-р Петър Ненков, който припомни житието на българския четник и Пенка Чакалова-Генева, потомка на рода на капитан Петко войвода.

Командирът на СКСО генерал-майор Матеев се обърна към кмета на селото с благодарност за вярата, плама, енергията и силата, с които той организира това и редица други патриотични събития. Изрази своята благодарност и признателност и към всички присъстващи за това, че не са забравили своята история, своите национални герои и възпитават децата си в същия дух. Накрая завърши с думите, изписани на новооткрития паметник – „Няма бъдеще оня народ, който не познава историята и не тачи героите“.

Церемонията завърши с поднасяне на венци и цветя пред бюст-паметника на Капитан Петко войвода.

Петко Киряков (Кирков) Петков, по-известен като Капитан Петко войвода, е български хайдушки войвода и революционер, посветил живота си на освобождението на беломорските българи и обединението им с България, защитник на Родопите, борил се за свободата на потиснатите в Османската империя.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина