Откриха нарушения в базата в Граф Игнатиево, избирани са фирми без ясни критерии

Автор: Plovdiv Now 7467
Откриха нарушения в базата в Граф Игнатиево, избирани са фирми без ясни критерии

"Фирми са били селектирани без ясни критерии за извършване на дейности по инфраструктурата на "Граф Игнатиево" за F-16". Това заяви на брифинг в четвъртък служебният военен министър Георги Панайотов.

„Намерихме докладни записки, които съдържат текст: „Ние се срещнахме с еди-коя си фирма и решихме да ви я предложим да сключите договор с нея“… Без причини и аргументи. Не можахме да намерим следи защо стойностите на проектите са точно такива“, твърди министърът. 

Той обясни, че 44 договора са сключени без супервайзер за координация на проектите. 

Авансовото разплащане за обществени поръчки е на 100%.

Според план-графика на изпълнение на договорите за „Граф Игнатиево“ трябва да се извършват строителни работи. Това се случва само по 3 от тях, останалите са на идеен проект. 95% от обществените поръчки са възложени без провеждане на търг. Те са на обща стойност 160 млн.лв. и само 680 000 лв. са заделени за фирми, селектирани с конкурс.

По думите му някои е решил, че разходите по Граф Игнатиево ще бъдат поети от НАТО, без да са провеждани разговори и преговори. Но НАТО отрича. 

"Извършваме действия по намирането на 53 млн.лв. за изграждане на авиобаза "Граф Игнатиево". Кашата ще доведе до забавяне на дейностите с 6 до 8 месеца. Те не са били предвидени", заяви той.

А обезлесяването на декар в „Граф Игнатиево“ е струвало 2500 лв. , а в „Чешнегирово“ е едва 220 лв.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина