От Министерство на културата провериха Щампата в Карлово, собственика го грози наказание

Автор: Plovdiv Now 8645
От Министерство на културата провериха Щампата в Карлово, собственика го грози наказание

Експерти от министерство на културата направиха проверка на недвижима културна ценност „Първа текстилна фабрика на името на Евлоги Георгиев” в Карлово.

Арх. Слави Славов – ръководител на Регионалния инспекторат за опазване на културното наследство в Южен централен регион за планиране при Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство” (ГДИОКН) в Министерството на културата, съвместно с Наталия Александрова – главен юрисконсулт в ГДИОКН, извършиха проверка на недвижимата културна ценност „Първа текстилна фабрика на името на Евлоги Георгиев” в Карлово.

Проверката е извършена във връзка с писмо на кмета на Община Карлово.

Припомяме, че фабриката е по-известна в града като Щампата, а преди седмици покривът й рухна след поредицата поройни дъждове.

В резултат на проверката предстои издаване на принудителна административна мярка (ПАМ) по отношение на сегашния собственик „ПИРИНПЛАСТ” АД.

Прилагането на ПАМ не изключва възможността за съставяне на акт за установяване на административно нарушение на сегашния собственик „ПИРИНПЛАСТ” АД за системно неподдържане на груповата недвижимата културна ценност.

Процедурата по чл.72-73 от Закона за културното наследство ще бъде приложена и по отношение на „Вила на Евлоги Георгиев”, съставна част от груповата недвижима културна ценност „Първа текстилна фабрика на името на Евлоги Георгиев” в Карлово, собственост на община Карлово, която също е в аварийно състояние.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина