Още един юбиляр в селото на столетниците! Дядо Тодор чукна един век

Автор: Plovdiv Now 8632
Още един юбиляр в селото на столетниците! Дядо Тодор чукна един век

100-годишен юбилей отпразнува дядо Тодор Шейтанов от селото на столетниците - Бенковски. Кметът на община "Марица" Димитър Иванов подари на ветерана от Втората световна война, с когото са родени на една и съща дата, 5 литра червено вино, собствено производство, както и красива шоколадова торта, на която столетникът духна свещичките.

Той разказа за преживелиците си на фронта, където е бил мобилизиран няколко пъти от 1941 до 1945 г.  Спомни си как по време на свирепа зима са палили огън във вагоните на влаковете, за да се стоплят. И досега дядо Тодор не може да забрави снарядите на бойната машина, известна като „Катюша“ на 157 руска дивизия, докато са чакали 30 часа в гората.

„Снарядите се изстрелваха като звезди и пробиваха 8 см броня“, обяснява въодушевен той.

На 96 години старецът си чупи крака, докато кара колело. Лекарят в болницата не вярва, че той е на такава преклонна възраст, даже предполага, че истинските му години са 69, а в документите е допусната неволна грешка и са разменени цифрите.

Дядо Тодор хапва по малко от всичко, не пие алкохол и никога не е пушил. Обича чай, предпочита течна храна като супа и попара, но без месо не сяда на масата. Закон за него е да вечеря нещо леко, като кисело мляко.

Възрастният мъж, който е завършил Търговската гимназия и е работил дълги години като зам.-главен счетоводител, смята наум, чете и пише сам, без да ползва очила.

„Преди няколко месеца собственоръчно написа 3 страници автобиография за Съюза на ветераните“, разказва дъщеря му Тодора, която се грижи за него.

Столетникът се радва и на 2 внучки и 4 правнука, които наскоро са се върнали от Великобритания.

Кметът на община „Марица“ Димитър Иванов подари на ветерана кипарис, който засади в двора, и му пожела да бъде здрав и дълголетен като вечнозеленото дърво.

„Дядо Тодоре, за мен е чест да споделя празника ти, изпитвам безкрайно уважение към хората като теб, които са защитавали родината ни на фронта“,  обърна се към него Димитър Иванов.

„От сърце ти желая да надминеш моите години и да продължаваш да служиш предано на жителите на Общината“, пожела юбилярят на градоначалника.

Кметът на община „Марица“ гостува и на другия дълголетник от с. Бенковски – 107-годишния Георги Георгиев. Той завари възрастния мъж, който също е ветеран от войната, да сади череша в градината.

Димитър Иванов грабна лопатата от ръцете му и изкопа дупката, в която засади овощното дърво. Той му подари 5 л мавруд, измайсторен от него, от който дядо Георги обича да си пийва по една чашка вечер. Кметът на община „Марица“ обеща да дойде в началото на март, за да ореже лозята и овошките на столетника, който продължава да се грижи сам за пипера, доматите и тиквите в двора.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина