Осъдиха 12-те служители от фабриката за нелегалните цигари в село Труд

Автор: Виктория Петрова 8644
Осъдиха 12-те служители от фабриката за нелегалните цигари в село Труд

12 от работниците, хванати да произвеждат нелегални цигари във фабриката, ударена при спецоперация в Труд, получиха присъди. Всички те направиха самопризнания пред Специализираният наказателен съд, заради което се разминават с по-леки присъди в условието на споразумение.

Магистратите са одобрили напълно сключените споразумения с прокуратурата, според които едва четирима от служителите ще лежат в затвора, а останалите получават условни присъди. Соченият за лидер на бандата и инициатор на незаконното производство Антон Арабаджиев се издирва от 4 месеца, но от него няма и следа. Братовчед му Александър Арабаджиев, за който се счита, че е ръководил оперативния процес, беше освободен без мярка за неотклонение, тъй като разследващите не успяха да съберат доказателства, които пряко да свързват Александър със табако бизнеса. 

Така в ефективни присъди ще получат всички българи, които са заемали най-ниските нива в йерархията на престъпната група – пазач, доставчик на храна за работниците, както и техническа поддръжка на помещенията. - Красимир Венков, Стоян Байданов, Градимир Даков и Калоян Берберов. Присъдите им са от 1 година до 1 год. и 3 месеца при първоначален общ режим. 

Осемте чужденци, наети в производството - седем украинци и един молдовец, също се признаха за виновни, но се споразумяха на условни наказания от 3 години „Лишаване от свобода“ с 5-годишен изпитателен срок, както и лишаване от права. 

По думите на държавното обвинение обаче разследването срещу тримата основни участници в групата, от които и Арабаджиеви, продължава.

"Срещу тях предстои бъде изготвен обвинителен акт и внесен в Специализирания наказателен съд", анонсират от Прокуратурата. 

Припомняме, че нелегалното производство и базата бяха ударени на 4 юли 2019 от Специализираната прокуратура и ГДБОП. Спецчастите намериха и иззеха готова продукция за около 3 млн. лева, половината от която натоварена в камион и подготвена за експедиция.

Разследването установи, че организираното производство на нелегални цигари в село Труд няма аналог до момента. Във фабриката са били инвестирани близо 10 млн. лева, а пласирането на готовата продукция е ощетявало бюджета с между 15 и 20 млн лв. месечно в продължение на една година. В близкото село Ръжево Конаре бе открит и цехът на фабриката, където е бил нарязван тютюнът за нелегалните цигари.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина