Ново напрежение в село Труд заради централата за биогаз, птича тор обгази селото

Автор: Plovdiv Now 1224
Ново напрежение в село Труд заради централата за биогаз, птича тор обгази селото

Ново напрежение в село Труд заради централата за биогаз, от която е тръгнала задушлива миризма.  

Освен жителите на село Труд за натрапчивия мирис на ферментирала животинска тор сигнализираха и живеещите в съседните села Строево и Войводиново, съобщава Ноа ТВ.

Екоинспекцията откри нередности в биоцентралата и издаде предписания, които незабавно да бъдат изпълнени. Жителите на Труд твърдят, че селото е било обгазено във вторник след 20:00 часа. През цялата нощ миризмата навън била непоносима. Според тях причината е авария в близката биоцентрала.

Някои от жителите на селото споделиха, че от неприятния мирис са получили лютене и сълзене в очите. Славка Стайкова живее на 500 метра от биоцентралата и не смее да изведе детето си навън, тъй като се страхува за здравето му. „Цял ден не можеш да отвориш да се проветрява. А съм с малко дете на четири месеца. Отровиха ни, абсолютно ни отровиха”, споделя тя.  

„Вътре, затворени, на затворени прозорци. Даже миризмата влиза през филтрите на климатика”, твърди и Кристина Джумеркова.

На тел.112 във вторник вечерта са регистрирани десетки оплаквания от жители на селото, които търсили помощ от институциите. Към 22:00 часа в селото  пристигнали служители на екоинспекцията от Пловдив и влезли на проверка  в биоцентралата.

„Проверката констатира, че има разливи на птича тор в района на централата, вътре в самия двор. Предполагам, че имат и авария”, заяви кметът на село Труд  Красимир Минков.

В завода се преработва  силаж и оборска тор. От тях се добива биогаз чрез ферментация. От биоцентралата отрекоха да има авария в един от ферментаторните реактори, но признаха, че неприятната миризма идва от тяхна площадка заради технологичен пропуск при складирането на суровина на открито.

„Около 15 тона птича тор, която е на открито. Тази маса, поради малък проблем, не е заредена веднага, както е по принцип организацията в обекта и от нея има миризма. Но става въпрос за много малко количество, което е примерно на една малка ферма за два дни производството”, заяви управителят на биоцентралата в. Труд Костадин Шкретов. На въпрос къде се намира в момента тази маса, той отговори, че тя вече е прибрана.

От екоинспекцията съобщиха, че във вторник вечерта техни служители са констатирали нарушения и са дали предписания на биоцентралата да не съхранява на открито всякакви видове тор. На оператора веднъж вече е наложена глоба от 5 000 лева, която в момента обжалва. Поканен е и за връчване на още един акт за административно нарушение.

В четвъртък жителите на село Труд се събират  на протест пред сградата на екоинспекцията в Пловдив.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина