Нов завод в Индустриална зона “Марица“, създават 150 работни места

Автор: Plovdiv Now 16302
Нов завод в Индустриална зона “Марица“, създават 150 работни места

Нов завод за 40 млн. лева ще бъда построен в Индустриална зона "Марица" край Пловдив. Днес беше направена символична първа копка на терен от 200 дка и се очаква до 2022 година там да стартира производство на алуминиеви профили и цялостни прозоречни системи за високотехнологични алуминиеви фасади, предава trafficnews.bg.

Инвестицията е на „Интерлинк Груп“ АД, който днес беше сертифициран като инвеститор Клас А от Министерството на икономиката. Сертификатът беше връчен лично от министъра на икономиката Лъчезар Борисов на председателя на Съвета на директорите „Интерлинк" Здравко Линкин. 

"Днес отново е един добър ден за Пловдив и областта, защото сертифицираме инвестиционен проект на стойност 40 милиона лева и създаваме 150 нови работни места. Това е пореден проект, защото в област Пловдив за последните 4 години сертифицирахме проекти за половин милиард лева и създадохме над 1000 работни места", похвали бизнес развитието на района министър Борисов. 

Той уточни, че за последната 1 година, т.е. от началото на пандемията, правителството е сертифицирало инвестиции на стойност 1,8 млрд лева и е насърчило много работни места. Борисов изтъкна, че България е успяла да запази и подобри кредитния рейтинг, а БВМ е спаднало само 4,5%, което е сравнително много по-малко от много успешни европейски страни. 

"Това е успешен пример и успешен старт. Пандемичната криза ни постави пред предизвикателства в икономически план. Ние сме поели ангажимент всяко едно производство да бъде отличено, да отделим специално внимание на производствената, ресурсната и енергийната ефективност, който бизнес има допирна точка с настоящия инвестиционен проект. Днес е слънчев ден и пожелавам слънчево развитие", добави Борисов. 

Държавата ще подпомогне създаване на инфраструктура, която директно да свърже заводите с околовръстния път на Пловдив. Очаква се трасето да е дълго малко над 2 километра, а първият километър от него ще струва 1,3 млн лева.  

"Отново се намираме в индустриална зона "Марица" и се радвам, че след 24 години отново господин Линкин избра да инвестира тук. Благодаря за партньорството между всички институции и бизнеса - то дава своите плодове. Очакваме от държавата помощ да свържем този път от тук до Околовръстното и това е приоритет и за жителите на село Радиново и село Костиево. В момента големият трафик за индустрията, която се намира в тази район, минава през тези населени места. Така ще изкараме камионите и ще осигурим комфорт за жителите им. Най-много инвеститори клас А има в община Марица", посочи кметът на община Марица Димитър Иванов. 

Самата инвестиция предвижда четири етапа, като след първия завод, чието изграждане стартира днес, следва строителство на още 3 производствено-складови халета през следващите 5-10 години. 

"Наблягаме на фасадни системи, тъй като новите тенденции за строене са за обличане на сградите със стъкла отгоре до долу. Производството е високотехнологично и автоматизирано. Ако го стартирахме преди няколко години, щяха да са ни необходими 500 души, но заради новите поточни линии, вече можем да задвижим цялото производство с 150 служители. Работната сила е едно от най-големите предизвикателства", посочи Линкин и посочи, че се надява да разшири пазарите си.

Към момента 80% от българската продукция се изнася в Румъния, Сърбия, Украйна, Чехия, Германия, Полша. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина