Нов инвеститор прави база за 14 млн. лева в община “Марица“ в помощ на фермерите

Автор: Plovdiv Now 4619
Нов инвеститор прави база за 14 млн. лева в община “Марица“ в помощ на фермерите

Кметът на община „Марица“ Димитър Иванов и изпълнителният директор на Тракия икономическа зона /ТИЗ/ Пламен Панчев успяха да привлекат нов, ключов инвеститор, който ще изкупува земеделската продукция на стопаните от Пловдивска област.

„14 милиона евро ще инвестира „Балкан Агрикалчарал“ в складова и производствена база в землището на село Калековец.“, съобщиха Димитър Иванов и инж. Пламен Панчев на специална съвместна пресконференция.

„Познавам до болка проблемите на земеделските стопани и най-вече трудностите, които срещат при реализацията на продукцията си. Затова, още от първия си мандат като кмет, се опитвам да намеря крупен преработвател, който да я изкупува, за да им гарантирам спокойствие и сигурност.“, посочи кметът на община „Марица“.

Той допълни, че е изключително щастлив, че най-после на територията на селищната система ще има инвеститор, който да е в помощ на фермерите.

„С удоволствие искам да съобщя радостната вест, че заедно с г-н Панчев, успяхме да привлечем мащабен преработвател на плодове и зеленчуци на територията на община „Марица“. Не е случаен и факта, че за база на предприятието е избрано именно село Калековец, защото там са концентрирани най-голям брой овощари и зеленчукопроизводители. Общинската администрация има готовност веднага, след като инвеститорът внесе проекта, да бъде издадено разрешение за строеж.“, отсече Димитър Иванов.

Той подчерта, че в най-кратки срокове, след оформянето на документа, ще инициира среща в община „Марица“ на представители на „Балкан Агрикалчарал“ с производителите на плодове и зеленчуци.

По думите му това най-вероятно ще се случи в края на 2019 г. или в началото на 2020 г., защото тогава земеделските стопани не са толкова ангажирани и ще могат да плануват следващата си стопанска година.

„Балкан Агрикалчарал“ вече има една фабрика до Пазарджик. Инвестицията в с. Калековец ще бъде осъществена на два етапа. Първият включва изграждането на логистичен център и специализиран склад за пресни плодове и зеленчуци с обща площ 55 000 кв. м и застроена площ 1 000 кв. м. Прогнозната стойност е 4 милиона евро. Преработвателно предприятие за производство на плодови и зеленчукови концентрати на стойност 10 милиона евро е вторият инвестиционен етап. То ще е върху 45 000 кв. м., от които 7 000 кв. м. разгъната застроена площ.

“Заводът ще е с високотехнологично италианско оборудване и в него ще се преработват зеленчуците до пюрета – като доматено пюре, например, а плодовете до мус – като ябълков мус.“, конкретизира кметът Димитър Иванов.

 „Срокът за строителство е следващата реколта, 2020 г., да се преработва в новата им фабрика.“, каза инж. Пламен Панчев. Той допълни, че инвеститорът Муханнед Ал-Нуаими, който е в България от 15 години, е готов дори да удвои производствената си база, стига да постигне стабилни взаимоотношения с производителите на плодове и зеленчуци от Пловдивска област.

Димитър Иванов съобщи, че през 2018 година администрацията на Община „Марица“ е издала 230 разрешителни за строеж предимно на нови и разширяване на вече съществуващи индустриални предприятия.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина