Николай, застрелял хладнокръвно трима души в Рогош, иска под домашен арест

Автор: Plovdiv Now 8208
Николай, застрелял хладнокръвно трима души в Рогош, иска под домашен арест

Автор: Наталия Грозева

Николай Христов, застрелял хладнокръвно трима души в село Рогош, иска под домашен арест. Днес той обжалва пред Апелативен съд-Пловдив наложената му най-тежка мярка за неотклонение „задържане под стража”, разпоредена от Окръжния съд под тепетата.

Пред магистратите адвокатът на Христов – Валери Стоичков поиска промяна на правната квалификация, под предтекст, че Николай не е застрелял умишлено роднините си и действал под състояние на афект и при самозащита, предаде trafficnews.bg.

„Обжалвам определената мярката за неотклонение, взета на първа инстанция . Не смятам, че е  на лице предпоставка, Христов да извърши ново престъпление или да се укрие. Искам да развия довод, че правната квалификацията на престъплението не се подкрепя от събраните по делото доказателства. Аз считам, че с оглед доказателствата, реакцията на моя подзащитен е предопределена от изключително агресивното поведение на убитите. Независимо от родствената връзка, отношенията на страните са били влошени. В тази насока в прокуратурата има депозирани множествено сигнали за убитите от моя подзащитен, но тези преписки не са взети под внимание”, заяви адвокатът.

Стоичков заяви, че Христов се е опитал да запази своя живот и този на дъщеря си и убийствата са станали неволно.

Прокурор Румен Попов от своя страна каза, че още преди да извърши тройното убийство , Христов е извършил престъпление, защото е имал незаконно оръжие , което в последствие е използвал. Според него има реална опасност обвиняемият да се укрие и да извърши ново престъпление.

Според експертизата, смъртта на Енчо – чичото на Николай Христов, е настъпила след двата допълнителни изстрела, докато е бил повален на земята от първия изстрел. Тоест, първоначално е бил жив, което изключва факта за неволно убийство.

На въпрос какво иска от съда, Христов лаконично отговори: „Каквото решите”.

Съдът остави зад решетките тройния убиец, потвърждавайки мярката за неоклонение на Христов.

Срещу него са повдигнати две обвинения. Едното е за умъртвяване на повече от един човек, а другото е за притежание на незаконно оръжие. Очакват го от 2 до 8 години за притежание на огнестрелно оръжие и от 15 до 20 години затвор заради трите убийства или доживотен затвор без право на замяна.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина