Недоволството на жители на село Труд стигна до Европейския съюз

Автор: Plovdiv Now 6225
Недоволството на жители на село Труд стигна до Европейския съюз

Жители на село Труд са изпратили петиция до Европейския парламент във връзка с постоянните разливи от централата за производство на енергия от биомаса. Припомняме, че местните организираха серия от протестни шествия и многократно сигнализираха, че в много от нивите им има разсипани биоотпадъци. Казусът стигна и до Пловдивския административен съд, след като инициаторите на протестите обжалваха решение на РИОСВ, според което не е необходима екологична оценка за разширяване на предприятието. Жалбата им обаче бе отхвърлена. 

Подписката вече е била разгледана от Комисията по петиции към Европейския парламент. Подателката Галина Тошева е получила обратна връзка от настоящия председател Сесилия Викстрьом. В писмото се съобщава, че комисията е отправила запитване към Европейската комисия за провеждане на предварително разследване на всички аспекти от проблема. Въпросите, повдигнати от местните, ще бъдат отнесени и до Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните към Парламента. 

Отговорът на Комисията по петиции бе разпространен в социалните мрежи от председателя на ДСБ - Пловдив Йордан Иванов.

"След почти година усилие на хората от община Марица, Станимир Тончев, Галина Тошева, Борислав Белчинов и всички местни активист, КОМИСИЯТА ПО ПЕТИЦИИ КЪМ European Parliament СЧЕТЕ ОФИЦИАЛНО ПЕТИЦИЯТА ЗА ДОПУСТИМА. От тук насетне започва кошмарът за всички от РИОСВ, РЗИ, община, БАБХ, МОСВ и други компетентни", написа той.

"Щом кмета на Труд, кмета на Марица, шефът на РИОСВ, шефът на РЗИ, шефът на БАБХ, министър на земеделието, министър на МОСВ, министърът на здравеопазването, омбудсмана и премиерът спят, европейските институции са на ход! С цялата си необходимост от реформи, европейските институции в случая се оказват пристан на правосъдие и върховенство на правилата. Да, от това ги е страх всички, които искат да безчинстват по места и да тровят бъдещето на нашите деца. Благодарности на Светослав Малинов за положените усилия в предния мандат, за да може петицията да бъде подкрепена. От Юли месец топката я поема Радан Кънев. Припомням, че Радан бе адвокат pro bono по дело за разширяване капацитета на същата тази централа", допълни Иванов.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина