Намалиха присъдата на Веска, убила мъжа си в село Труд

Автор: Plovdiv Now 7147
Намалиха присъдата на Веска, убила мъжа си в село Труд

Пловдивският апелативен съд намали присъдата на Веска Хаджиева, умъртвила умишлено съпруга си Костадин в Труд. Наказанието на жената е намалено от 9 на 7 години лишаване от свобода.

Присъдата беше обжалвана от защитата с твърдението, че в случая подсъдимата е действала в условията на превишаване пределите на неизбежната отбрана, дължащо се на уплаха и смущение.

Прокуратурата протестира наложеното наказание и искаше неговото увеличаване. В първото съдебно заседание пред Апелативния съд протестът беше оттеглен.

Престъплението бе извършено на 13 януари 2019 година. Отношенията между Веска и Костадин били влошени от много години. Те живеели в една къща, но на различни етажи и с отделни домакинства. На 13 януари по обяд, Веска попитала на висок глас съпруга си дали знае къде се намират ключовете й, тъй като не можела да си ги намери. Той отговорил, че не ги е виждал и я посъветвал да си ги търси сама. По-късно в къщата пристигнали гости на Костадин, негови съседи и приятели.

На тях той им казал, че на другия ден щял да ходи в болница в Пловдив, за да си прави медицински изследвания. Няколко часа по-късно те си тръгнали. След това Костадин влязъл във външната баня, за да се изкъпе. Обвиняемата го последвала и попитала отново къде са й ключовете. Между двамата възникнал скандал, при който Костадин грабнал дървен налъм и посегнал да я удари. Жената вдигнала ръката си, за да се предпази.  

В този момент Костадин  изпуснал налъма, който счупил огледалото. Частите от него наранили краката му. Съпрузите били много ядосани. Словесният им спор прераснал в боричкане, при което двамата паднали на пода в банята. Веска успяла да хване съпруга си за врата с двете ръце, започнала да го стиска силно, докато в един момент той престанал да диша.  С хавлиена кърпа жената забърсала банята, поставила я в найлонова торба и изхвърлила в контейнера за смет, заедно с налъмите. На 14 януари отишла на работа, като не споделила с никога за случилото се. 

По време на съдебното заседание апелативните съдии назначиха допълнителна комплексна съдебнопсихиатрична и психологична експертиза. С оглед заключението на вещите лица и подробен анализ на всички останали доказателства по делото, съдът прецени, че не са установени данни за наличие на уплаха и смущение у Хаджиева по време на инцидента. Няма и основание да се приеме, че тя е действала в състояние на афект. Според решението на съда, в случая не може да се приеме и наличието на неизбежна отбрана. Това е така, понеже убийството е извършено след като агресията, проявена от Костадин спрямо Веска, вече е била прекратена, той се е намирал паднал на земята и дезориентиран.

Апелативен съд – Пловдив прецени, че в конкретния случай правилно е преценено наличието на изключително смекчаващо отговорността обстоятелство, което обаче не е отчетено в пълна степен в присъдата. Отношенията между съпрузите от дълги години са били влошени. Установено е и наличието на физическа агресия от пострадалия спрямо подсъдимата и то за дълъг период от време.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване или протест пред ВКС в петнадесетдневен срок от съобщението до страните, че е изготвено.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина