МИГ- Община Марица проведе обучително пътуване по подхода Водено от общностите местно развитие до МИГ във Франция

Автор: Plovdiv Now 4609
МИГ- Община Марица проведе обучително пътуване по подхода Водено от общностите местно развитие до МИГ във Франция

В периода 24-27 ноември 2019г., екипът и членове на Общото събрание на МИГ-Община Марица осъществиха обучително пътуване до МИГ „Западен парк Лорен“ във Франция с цел проучване на опита на МИГ за създаване на местна марка, бранд и продукти по проекти.

Обучението започна с лекция на тема „Ценности на регионалната марка (местна марка), колективна марка за устойчиво и солидарно развитие на добавена стойност на местните фирми и предприемачи. Пример за създаване на колективна марка и нейните етапи на утвърждаване“.

През следващите дни представителите на МИГ-Община Марица посетиха различни обекти, финансирани чрез стратегията за местно развитие на МИГ „Западен парк Лорен“, които са включени в проекта за развитие и популяризиране на местната им марка. По време на тези посещения участниците се запознаха с процедурите, през които минават бенефициентите за финансиране на проекти през местната инициативна група. Бенефициентите споделиха и какъв е ефектът от развитието и популяризирането на местната марка върху реализацията на произвежданите от тях продукти.

С цел запознаване с особеностите на района и характеристиките на проектите, финансирани от МИГ „Западен парк Лорен“, както и за представяне на местната им марка, беше проведена и официална среща с представители на екипа на МИГ-а.

Местните инициативни групи (МИГ) са създадени, благодарение на подхода Водено от общностите местно развитие (ВОМР), който се прилага успешно на територията на целия Европейски съюз. Подходът ВОМР се прилага „отдолу – нагоре” като се създават местни групи за действие за територии от 10 000 до 150 000 жители. Те включват представители на местната общност (общини, бизнес, НПО), които съвместно определят приоритетите за развитие на територията и ги включват в Стратегия за водено от общностите местно развитие. В изпълнение на Стратегиите се изготвят проекти, които могат да бъдат финансирани със средства от европейските структурни и инвестиционни фондове.

СНЦ „МИГ-Община Марица“ съдейства на потенциалните кандидати от територията на община „Марица“ и работи активно за реализацията на възможности за развитие на местния бизнес, повишаване на конкурентоспособността на местната икономика, подобряване качеството на живот, осигуряване на възможности за заетост. Сдружението работи за подобряване на конкурентоспособността на типични и уникални местни продукти, за увеличаване на възможностите и подобряване на механизмите за активиране на местната общност в полза на местното развитие, както и мотивиране участието на местните лица в развитието на района, за гарантиране изпълнението на местни инициативи отдолу-нагоре.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина