Костадин, преди да бъде убит от съпругата си в Труд: Верно си болна! Дано по-бързо умреш

Автор: Ива Модова 7272
Костадин, преди да бъде убит от съпругата си в Труд: Верно си болна! Дано по-бързо умреш

67-годишната Веска Хаджиева от село Труд, която е обвинена в убийството на съпруга си – 73-годишният Костадин Хаджиев, остава окончателно в ареста. Това бе решението на Апелативен съд – Пловдив, след заседание днес. Хаджиева бе подала жалба срещу наложената й мярка „задържане” под стража, с мотив, че не може да се укрие или да извърши ново престъпление. 

„Вече шест месеца и половина тази жена е в ареста. Няма как да повлияе на разследването и по този начин да извърши друго престъпление. Що се отнася до укриването й – смешно е да се смята, че една 67-годишна жена ще „духне””, с тези думи обоснова мотивите си адвокат Орлин Търновалийски, защитник на Хаджиева.

Юристът не оспори обоснованото предположение за авторството на деянието, но Търновалийски не изключи варианта за преквалификация на обвинението, а именно от умишлено убийство в такова при превишаване предела на неизбежната отбрана.

„От обясненията на моята клиентка, става ясно, че съпругът йсистемно й налагал тормоз. В деня на деянието той е бил агресивен и я нападнал след консумация на алкохол. В кръвта му е открита концентрация от 2,60 промила. Пред и в банята е имало скандал и побой върху Хаджиева. Тя се е отбранявала и така се е стигнало до убийството. Порезните рани по жертвата са от счупено огледало, а не от нож”, допълни Търновалийски.

За системният тормоз говори и фактът, че нито веднъж Костадин Хаджиев не е посетил жена си в болницата, когато й е било открито онкологичното заболяване. След като се прибрала, той видял документите и се обърнал към нея: „Верно си болна. Дано по-бързо да умреш”.

По време на заседанието стана ясно още, че любовницата на убития вече се е нанесла в къщата на баба Веска. Имотът е бил прехвърлен от Костадин още приживе, след връзка с въпросната жена.

„Ще поискаме изменение на мярката от „задържане под стража” в „домашен арест”. Тя ще изтърпи наказанието си в родната й къща, наследена от покойните й родители. Още нещо ме смущава и това е периодът на убийството, описан в обвинителния акт. Според прокуратурата клиентката ми е душила съпруга си около 20 часа. „….обвинена , че в периода от 17:30 часа на 13 януари до 14:00 часа на 14 януари е умъртвила съпруга си…”, се казва в обвинението, което е смешно”, заяви още защитникът.

За „домашен арест” пледира и представителят на Апелативна прокуратура – Андрей Атанасов. Според него не са налице две от предпоставките за взимането на най-тежката мярка, а именно Хаджиева да се укрие и да извърши друго престъпление.

Тежката дума обаче имаше съдебният състав. Магистратите не уважиха исканията на държавното обвинение и защитата и върна в ареста Веска Хаджиева. Като мотиви, председателят посочи, че все още има опасност обвиняемата да се укрие или да извърши друго престъпление. Извод за това може да се направи от факта, че след убийството, Хаджиева е направила опит да прикрие следите. Не са и налице нови факти и обстоятелства, които да докажат, че преди фаталната случка е имало нападение и насилие от жертвата към съпругата му.

Решението е окончателно.  

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина