Кметът на „Марица“ заряза лозята в селата Рогош и Маноле

Автор: Plovdiv Now 9853
Кметът на „Марица“ заряза лозята в селата Рогош и Маноле

Навръх хубавия български празник Трифон Зарезан днес кметовете на община „Марица“ Димитър Иванов, на село Рогош - Величка Величкова и на село Маноле -  Йордан Енев, ритуално зарязаха лозята в двете села.

По традиция в Рогош празникът започна с благословение на лозовите масиви и водосвет, отслужен от отец Страхил. После Димитър Иванов и кметът на с. Рогош Величка Величкова зарязаха асмата в центъра на селото.

„Желая на всички лозята да се множат, годината да е плодородна, гроздето да е сладко и бъчвите да са пълни с руйно вино“, пожела Димитър Иванов на стопаните, жителите и гостите на с. Рогош.

Специална комисия пък класира най-добрите еликсири в конкурса за най-добро домашно червено вино. Трето място спечели Илия Начев, на втора позиция се класира Иванка Димова, призът за първо място отиде при Васил Атанасов, а Цар на виното стана Божидар Чолаков. За доброто настроение на гостите се погрижи женска певческа група „Тракийка“ към НЧ „Изгрев -1927 г.“ в с. Рогош.

После всички заедно се събраха на площада, за да изпият по чаша домашно червено вино, а кметът Димитър Иванов почерпи  с мавруд, собствено производство и измайсторени лично от него сушени месни деликатеси.

След благословението на лозите и водосвета за здраве, отслужен от отец Николай в с. Маноле, кметът Димитър Иванов, облечен в традиционна българска носия, и кметът на селото Йордан Енев спазиха обичая и зарязаха лозето на потомствения лозар Стойчо Георгиев.

„Днешният ритуал бележи началото на новата стопанска година. Нека свети Трифон благослови лозята и да донесе берекет. Бъдете здрави и правете и пийте виното с любов. Честит празник“, пожела кметът Димитър Иванов на жителите на родното си село Маноле.

Веселбата продължи със звучните песни на певческа група „Манолски славей“ към НЧ „Просвета-1927 г. “  и конкурс за домашно вино, в което се включиха 14 винари със 17 вина.

Кметът Димитър Иванов също участва в състезанието с два вида вина – совиньон блан и хамбургски мискет. И тук празникът завърши с много музика, песни и с кръшно хоро на площада в селото.

На събитието присъстваха и кметовете на с. Скутаре Стоян Добрев и на с. Ясно поле – Иван Иванов. Народният обичай по зарязването на лозята бе спазен и в селата Костиево, Строево, Войводиново, Калековец, Радиново и Бенковски.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина