Кметът на „Марица“ откри учебната година и даде старт на строежа на нов физкултурен салон

Автор: Plovdiv Now 6394
Кметът на „Марица“ откри учебната година и даде старт на строежа на нов физкултурен салон

Кметът на община „Марица“ Димитър Иванов откри днес новата учебна година в с. Граф Игнатиево и оповести началото на строежа на поредното ключово спортно съоръжение - нов физкултурен салон в двора на ОУ „Граф Н. Игнатиев“.

Проектът е изцяло финансиран от Оперативна програма „Развитие на селските райони“ 2014-2020 г. чрез СНЦ “Местна инициативна група Община – Марица” и се очаква да приключи до началото на следващата година. Санитарните възли и съблекалните на физкултурния салон пък ще бъдат изградени със средства на Американското посолство.

Десетки ученици, родители, жители и гости на селото дойдоха, за да присъстват лично на първата копка на дългоочакваното съоръжение. В началото на поздравлението си кметът на община „Марица“ припомни историята на обявяването на 15-ти септември за първи учебен ден.

„Искам да започна днешния ден с един малко известен факт. 15-ти септември е обявен за първи учебен ден през 1921 г. от тогавашното правителство начело с премиера, велик политик и стратег Александър Стамболийски“, посочи Димитър Иванов.

Той приветства децата, които днес за пръв път пристъпват училищния праг, учителите и родителите.

„Мили първокласници, днес Вие за пръв път прекрачвате прага на родното училище, за да поемете по пътя на образованието. Моля Ви да се вслушвате в съветите на Вашите учители и да учите прилежно уроците си, защото знанието дава мъдрост и сила, чрез които ще вървите напред и ще станете достойни граждани на България.

Уважаеми родители, подкрепяйте децата си по пътя им към образованието, скъпи учители, бъдете все така всеотдайни и предавайте с любов своите знания на учениците си. Желая на всички здраве и късмет и честита нова учебна година“, обърна се Димитър Иванов към присъстващите.

Директорът на ОУ „Граф Н. Игнатиево“ Даниела Петкова обяви с радост и вълнение, че за втора поредна година школото има 2 първи класа.

„Както миналата година, така и тази, започваме с два паралелки първокласници – толкова много желаещи да учат в нашето училище не е имало от 1982 г. насам. Щастлива съм да отбележа, че според данните от ГРАО увеличението ще продължи, така че и през следващите 5 години ще имаме двойни паралелки“, посочи директорът на ОУ „Граф Н. Игнатиев“.

Заслужени овации пък спечелиха децата-участници в празничния рецитал по повод първия учебен ден, а отец Милан и отец Наско отслужиха тържествен водосвет за успешна реализация на начинанието.

Кметовете на община „Марица“ и на с. Граф Игнатиево Димитър Иванов и Нестор Чочев и директорът на ОУ „Граф Н. Игнатиев“ Даниела Петкова направиха символична първа копка, с която дадоха старт на строежа на спортното съоръжение.

Петкова отбеляза, че това е неповторим и дългоочакван миг от над 130-годишната история на училището и изказа признателност на ръководството на община „Марица“ , както и на Американското посолство.

„Началото на строежа на нов физкултурен салон е незабравим момент за ОУ „Граф Н. Игнатиев“, в чиято над 130-годишна история винаги сме чувствали липсата на подобно спортно съоръжение. Тук децата ще развиват своите двигателни умения и ще поставят спортни рекорди. Благодаря на община „Марица“ и на Американското посолство. Удовлетворена съм, че през следващата учебна година ще имаме нов физкултурен салон“, подчерта директорът на училището.

Димитър Иванов посочи, че с. Граф Игнатиево отбелязва  двоен празник - първи учебен ден и началото на изграждането на нова придобивка. 

„Днес полагаме основите на нов физкултурен салон за нашите деца, защото те са най-важните за нас, те са бъдещето на България. Това е дългоочаквано от всички съоръжение, а аз лично го чакам още от първия си кметски мандат“, изтъкна кметът на община „Марица“ сред бурни аплодисменти. Той допълни, че ще е щастлив да построи и ново училище в с. Граф Игнатиево, ако населението му продължава да расте със същите бързи темпове.

Кметът на община „Марица“ благодари на екипа си за 2-годишната упорита работа, в резултат на която се осъществява този проект, на общинските съветници – за подкрепата и предупреди фирмата-изпълнител, че лично ще надзирава строителните дейности и очаква навременна и качествена работа.

Той поднесе цветя и поздравителен адрес за първия учебен ден на учителския екип и подари учебни пособия на първокласниците.

На събитието присъстваха зам.-кметовете Петър Минков, Гергана Титюкова, Николай Стаматов, секретарят Надежда Димитрова, кметове на населени места и общински съветници.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина