“Филип Морис България“ благодари на правителството за операцията срещу контрабандата на цигари в Труд

Автор: Plovdiv Now 6709
“Филип Морис България“ благодари на правителството за операцията срещу контрабандата на цигари в Труд

След проведена мащабна полицейска операция срещу контрабандата на цигари в Труд от „Филип Морис България“ благодариха на правителството за добре свършената работа. Припомняме, че разкритата незаконна фабрика всеки месец е бълвала по 6 хиляди мастер бокса цигари. Те са от марките "Мурати" и "Роял" на "Филип Морис" и са с гръцки надписи, като се предполага, че са предназначени за износ в южната ни съседка.  Загубите за бюджета са между 15 и 20 милиона.

Акцията е проведена в момент на производство. Задържани са 11 души, издирват се още четирима. Работниците, които са задържани са молдовци и украинци, които са живеели вътре в самата фабрика.

Ето и изявлението от компанията „Филип Морис България“:

„Ние, от Филип Морис България, приветстваме действията и усилията на правителството и правоохранителните органи в борбата с незаконната търговия. Операцията от 4 юли 2019 г. по разбиването на нелегалната фабрика край Пловдив, където са конфискувани сериозни количества фалшиви цигари, сред които с марка Muratti (марка, собственост на Филип Морис Интернешънъл), заготовки и опаковки, модерни производствени машини и оборудване, както и склад за подготовка на тютюневата суровина, е отличен пример за координираните съвместни действия на всички ангажирани органи в страната.

С тези и подобни действия, а така също и обявените данни за рекордно ниското ниво на потребление на незаконни цигари от началото на тази година - 3.8%, България е пример за страните от ЕС и в световен мащаб за добри практики и резултатност в борба с незаконната търговия.

"Нашата компания приветства и благодари на правителството за постоянните усилия, които доведоха до безпрецедентно ниски нива на контрабанда с цигари през последните 3-4 години", каза Джордж Маргонис, генерален директор Филип Морис България.

„Разследването и действията н аорганите по този нов случай на разкрита нелегална фабрика за фалшиви цигари тепърва предстои, но е важно е да напомним, че незаконната търговия с контрабандни и фалшиви цигари, е добре известен механизъм за финансирането и на други дейности на организираната престъпност, като трафик на хора, разпространение на наркотици и тероризъм”, добавят от Филип Морис. „Престъпните групировки, които участват във фалшифициране и контрабандата на цигари, обикновено са много бързи в действията си – те променят местата и производствените центрове, каналите за трафика и разпределителните мрежи във всеки един момент. Поради тази причина, от съществено значение е непрекъснатото, задълбочено, всеобхватно и редовно наблюдение за идентифициране и предвиждане на променящите се тенденции и модели. И това е посоката, в която България също успява.

„Пълното елиминиране или дори значителното ограничаване на незаконната търговия с цигари не може да се случи изведнъж за една нощ и изисква координирани и ангажирани действия от страна на правителството и органите, както и сътрудничеството на частния и неправителствения сектор. В това отношение българският опит също е добър пример”, добави г-н Маргонис.

Ето повече информация за акцията във видеото:

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина