Фестивал на плъстите в село Труд ще покаже един красив, но позабравен занаят

Автор: Plovdiv Now 5335
Фестивал на плъстите в село Труд ще покаже един красив, но позабравен занаят

Фестивал на плъстите ще има в село Труд, община Марица. Събитието ще се случи на 20 юли в диапазона от 10,30 до 17,00 часа и е част от официалната програма на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

Фестивалът ще даде възможност за изява на един позабравен, но много типичен художествен и красив занаят, каквото е плъстенето. Ще бъдат показани неговите съвременни интерпретации в различни продукти на ръчното творчество.

Плъсти се наричат изделията от непредена вълна. Те са нетъкана материя, произведена от разчепкана овча вълна, подложена на топлина, влага, натиск или претъркване. Това вероятно е единственият занаят, за който никой народ не може да каже „това е мое“, не може да претендира, че го е открил, разпространил и съхранил.

Организатори на събитието са Фондация Евроразвитие 2007, читалище "Светлина" в село Труд, както и Кметството.
Програмаще включва награждаване на победителите в Национален конкурс за детско творчество по плъсти “Приказки за доброто“, демонстрации, изложба, израмотка на домашен сапун. Ще има също дарачене, предене, плъстене под ръководството на майстор, работилнички за деца, кулинарна изложба, както и такава на авторски изделия от плъсти.

За доброто настроение ще има и фолклорен блок.

Желаещите да се включат като изложители, следва да се свържат с организаторите на телефон 0893 872 851.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина