Фалшиви сигнали за дим и миризма от централата за биогаз в село Труд предизвикаха три проверки за 24 часа

Автор: Plovdiv Now 5551
Фалшиви сигнали за дим и миризма от централата за биогаз в село Труд предизвикаха три проверки за 24 часа

Експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив са извършили цели три проверки за по-малко от 24 часа по подадени сигнали за дим и силна миризма на фекалии от централата за биогаз в село Труд, община Марица. При нито една от проверките не е установено задимяване и нетипична миризма, съобщават от РИОСВ.

Два сигнала са подадени на „зеления телефон“ от гражданин, представител на Сдружение „Бъдеще за село Труд“. Първият е постъпил вечерта на 23 юли в 20:40 часа. От екоинспекцията са изискали кмета на селото да отиде на място, близо до биоинсталацията, за да провери. Той се е отзовал веднага, но не е установил нищо нередно и е уведомил РИОСВ. На следващата сутрин в 8 часа директорът на РИОСВ - Пловдив е изпратил екип за проверка, който отново е констатирал липсата на каквито и да е по-особени миризми или пушек.

Повторно екоинспекцията е била сигнализирана на следващия ден в 11:45 часа. Веднага е бил изпратен друг екип експерти, който е извършил инспекция на обекта, а след приключването й е останал на територията на селото до края на работния ден, за да се направи по-продължително обследване. Отново не са били установени нарушения и замърсяване. Инспекторите са разговаряли и с жители на съседните на биоинсталацията къщи, които са отрекли наличието на неприятна миризма през последните дни.

Обектът, за който става дума, е „Централа за производство на електроенергия чрез индиректно използване на биомаса в комбиниран цикъл“, собственост на „Билд Инвест Сит“ ООД, намираща се в село Труд. От въвеждането на обекта през 2015 г. в редовна експлоатация до момента експерти на РИОСВ - Пловдив са извършили повече от 45 проверки на обекта – планови, по сигнали от граждани и медиите, по жалби и други. По повод сигналите за неприятни миризми, след дадени предписания на екоинспекцията не е установявано разпространение на такива извън границите на работната площадка на обекта. За резултатите от всички извършени проверки екоинституцията своевременно е информирала обществеността и ще продължава да го прави.

От екоинспекцията апелират да не се злоупотребява и гражданите да не подават неверни сигнали, тъй като по този начин се затруднява работата на институцията.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина