Екоинспекцията спира биоцентралата в село Труд

Автор: Plovdiv Now 5494
Екоинспекцията спира биоцентралата в село Труд

Спират дейността на Централата за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници чрез индиректно използване на биомаса в село Труд. Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив издаде принудителна административна мярка.

Това се налага, за да се предотврати увреждане на човешкото здраве от разпространението на миризми от дейността на предприятието. Актът се издава след извършени проверки на РИОСВ - Пловдив, в това число във връзка със сигнали на граждани и организации, които установяват наличие на миризми, характерни за производствената дейност на обекта. 

Дейността на централата се прекратява докато дружеството не докаже, че е предприело необходимите мерки, за да не се изпускат при никакви обстоятелства миризми и газови емисии от процесите на съхранение на суровини и течна фракция от ферментационния продукт и докато не се получи потвърждение от министъра на здравеопазването, че няма опасност за здравето на хората.

Припомняме, че това съобщи и самият той по време на брифинга на областния оперативен щаб в Пловдив миналата седмица. „Всички български граждани трябва да се чувстват комфортно да отварят прозорците си и да дишат чист въздух. А властите трябва да гарантират това тяхно право”, посочи Ангелов. „Ще настоявам да имаме временно спиране на предприятието, докато бъдат отстранени всички несъответствия”, категоричен бе той. Той посети селото и се срещна с жителите му в рамките на същия ден.

Здравният министър допълни тогава, че с областния управител Дани Каназирева работят по темата усилено. Има входирано писмо до Министерство на здравеопазването. В него са добре обобщени всички жалби на жителите на Труд през изминалите години. „Тази сутрин подписах писмо, адресирано до министъра на околната среда и водите, с което искам да се направи оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС)”, съобщи министърът. По думите му, с проблема е запознат и министър-председателя Бойко Борисов.

 

        

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина