Екоинспекцията пак влезе в биоцентралата в Труд, пломбира генератора

Автор: Plovdiv Now 2380
Екоинспекцията пак влезе в биоцентралата в Труд, пломбира генератора

Екоинспекцията отново влезе днес в биоцентралата в село Труд, за да провери получени сигнали от граждани за миризми и да контролира процеса на постепенното и безопасно извеждане на инсталацията от режим на работа, съгласно заповедта за принудителното й спиране. В проверяващия екип беше включен и представител на Регионалната здравна инспекция - Пловдив.

На място експертите констатираха, че централата вече е окончателно спряла дейността си по производство на електроенергия. От 5:00 часа тази сутрин когенераторът не работи и не се подава енергия към ел. мрежата. Това ще позволи още днес екоинспекторите да запечатат чрез пломбиране когенератора.

При проверката е установено и че боксовете, в които се съхранява силажът са празни. В перколатната вана има минимално количество течност - смес от измивни и дъждовни води. Не е нарушена целостта на поставените в събота пломби на входовете към ферментаторите и крановете. Все още остатъчният биогаз се изгаря на факел.

Инспекторите провериха и около обекта и на улици в кв. „Герена“ в присъствието на кмета на селото. При обследването на около 300-400 метра източно от площадката на биоцентралата се установи струпване на брикети от слама и различни суровини от растителен и животински произход - евентуален източник на неприятни миризми. В тази връзка РИОСВ – Пловдив вече алармира Държавен фонд „Земеделие“ за предприемане на действия по компетентност. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина