Две огнища на птичи грип в Трилистник, предпазната зона стига до община Раковски

Автор: Plovdiv Now 3116
Две огнища на птичи грип в Трилистник, предпазната зона стига до община Раковски

Установени са две огнища на птичи грип /инфлуенца/ в животновъдни обекти за отглеждане на кокошки носачки, разположени в землището на село Трилистник, община "Марица", съобщават от Българската агенция по безопасност на храните.

Инфекцията е установена при проверки на инспектори от Пловдив и изследвани проби във връзка с огнището, обявено във ферма в село Трилистник на 27 април 2021 г. Едното ново огнище е в технологично свързан обект с обявеното тогава.

Второто огнище е във ферма на друг собственик, където заболяването се установява за четвърти път.

Положителният резултат на пробите е потвърден от Национална референтна лаборатория по Инфлуенца и Нюкясълска болест по птиците в София.

По отношение на огнищата в село Трилистник са издадени заповеди на изпълнителния директор на БАБХ за обявяване и мерки за контрол на огнище на Инфлуенца по птиците. Предстои евтаназиране и обезвреждане на заболелите и контактните кокошки (около 70 хил. общо за двете ферми) под официален надзор, по хуманен начин, недопускащ разпространяване на болестта, съгласно изискванията на Регламент (ЕО) № 1069/2009.

Около птицефермите са определени: 3-километрова предпазна зона, в която попадат населените места общ. Марица – с. Трилистник; общ. Раковски – землището на с. Стряма – Държавно ловно стопанство „Чекерица“ и 10-километрова наблюдавана зона, в която попадат населените места общ. Марица - с. Рогош, с. Скутаре, с. Маноле, с. Манолско Конаре, с. Ясно поле, с. Динк, с. Крислово, с. Калековец, с. Желязно и с. Войводиново; общ. Раковски – гр. Раковски, с. Стряма и с. Шишманци,  общ. Садово – гр. Садово.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движения на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в двете зони.

БАБХ напомня, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве при спазване на хигиенните правила за обработка на храни в домакинството.

 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина