Димитър Иванов: Все повече български инвеститори идват в община „Марица”, готови сме и за завод от ранга на VW

Автор: Благовест Андонов 10633
Димитър Иванов: Все повече български инвеститори идват в община „Марица”, готови сме и за завод от ранга на VW

Димитър Иванов спечели трети мандат като кмет на община „Марица” с рекорден вот от близо 58% на първи тур. Той е роден на 4 февруари 1971 година в Пловдив. През 1996 г. получава бакалавърска степен от факултета по математика и информатика на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” – специалност Математика. През май 2007 г. защитава с отличен магистърска степен в Аграрен университет – Пловдив и получава професионална квалификация агроном. Започва професионалния си път през 1998 г. във фирма  „Тракия агроинвест”. А по-късно работи в „Лотос-2000” ООД.

От 2000 г. до избирането му за кмет на Община „Марица” е главен експерт в Държавен фонд „Земеделие". Член на Областния съвет за развитие и на регионалния съвет за развитие на Южен централен район. Женен, с две деца.

-Г-н Иванов, кои са първите неща, които захващате в третия Ви мандат?

- Първите неща, които трябва да свършим, е да довършим обектите и програмата от втория ни мандат, което е най-важното. Има да се довършат ремонтни дейности по улиците и сградите. В това число влизат важни обекти като кметството в Трилистник, довършването и обзавеждането на новата детската градина в Калековец, системи за отводняване на няколко улици и да завършим един голям договор за асфалтиране на пътища. Това се нещата за начало, а другите, които започваме, първо трябва да минат през корекциите,  зададени ни от гражданите и бизнеса.

Неминуемо трябва да минем и през промяна на нормативната уредба. Много от наредбите ще бъдат променени и съобразени с всички изисквания на българското законодателство. В началото на следващата година ще гласуваме тези промени и ще станат част от нашето местно законодателство.

-Казахте забележки на гражданите и бизнеса. Какво поискаха те и успяхте ли да си сверите часовника през предизборната кампания?

-Винаги е добре, когато има обратна връзка. Ние знаехме и преди това тези неща, но за много от проблемите не ни стигна времето да ги решим. Аз съм доволен, че в рамките на два мандата и сериозни инвестиции, в продължение на 6 години, почти 90%  от поставените приоритети бяха изпълнени.

Те бяха свързани най-вече с нашите деца. Именно да имат комфорт, нормална среда и щастие в ежедневието.  Реновирахме почти всички училища, като остана на ред само това във Войводиново. Изградихме 9 чисто нови детски градини и ремонтирахме всички останали,  а сега предстои да инвестираме  в нова детска градина в Радиново.

По отношение на кметствата – изградихме 3 кметства, две здравни служби, ремонтирахме две читалища, направихме 7 пенсионерски клуба.  За сградния фонд изпълнихме програмата си в рамките на два мандата. Това не са просто сгради, а социални средища, които са нужни за всички жители на община „Марица”. В това отношение съм много доволен.

-Вероятно ще наблегнете повече на уличната инфраструктурата?

- Хората недоволстват и то с право от калните улици, разбитата инфраструктура, отводяването, водопроводите, така че през този мандат ние започваме да инвестираме в пътищата.

Разбира се, през изминалите години също сме работили по тази част, но важно е да се отбележи,  че вътрешната общинска мрежа обхваща 450 км, като ние успяхме да рехабилитираме едва 30 км.  Надяваме се през този мандат поне ремонтираните улици да са поне двойно. Не са ни големи очакванията, но се надяваме на помощ от държавата и ще направим всичко възможно да използваме различните програми, които предстои да се открият. Това е желанието на хората и ние ще инвестираме там!

-Имате ли яснота относно Бюджет 2020?

-Все още подреждаме нещата. За съжаление, държавната субсидия за капиталови разходи за 19 населени места и 19 кмета,13 училища, 17 детски градини, 19 читалища,  19 здравни служби и цялата пътна инфраструктура е твърде недостатъчната. Държавата ни дава около 720 000 лева. Това е много малко. Направих анализ какво имаме като налични средства и какво трябва да се решава като проблеми, като ние ще заложим от наши приходи приблизително около 1,5 млн. лева. Капиталовата ни програма ще бъде около 2,2 млн. лева, но се надявам тя да се повиши през годината.

-Има ли населено място, на което през последния мандат е било обърнато по-малко внимание, по една или друга причина?

-Няма такова село, категорично!  На абсолютно всички села, независимо кой е кмет, сме обръщали подобаващо внимание и отношение.  Политика се прави по време на избори, след това всички сме равни. За това инвестициите през тези години са били във  всяко едно село. Така ще бъде и занапред.  Когато асфалтираме улици, се съобразяваме с големина на селото, състояние на пътищата, но гледаме да е във всички села. Няма никакво значение кое село за кого е гласувало, аз съм над тези неща. Политическата бариера е вдигната  още по време на първия ми мандат. Правим всичко по желание на хората. Ако те искат нова детска градина, вместо 2-3 оправени улици – така и правим.

-Ще има ли промяна в данъците на жителите на община „Марица”?

-Все още правим анализ на данъчната ни политика. Ще се опитаме да задържам данъците, а според мен  това е възможно. Причината е проектът, който спечелихме през МОСВ, за компостираща станция. Това значително ще намали отпадъка, който се генерира.  В момента в контейнерите за битов отпадък  най-голяма част е от зеления отпадък – около 75% . С новата станция ще можем зеления отпадък да го компостираме. Към настоящия момент ща запазим данъците за движимо и недвижимо имущество.

-След като спечелихте изборите, обявихте, че ще направите референдум за бъдещето на община „Марица”. Планирате ли такъв и кога?

-Много политици от Голяма община в тези местни избори използваха община „ Марица”, за да  печелят дивиденти на наш гръб. Какво ли не се изговори -  разделяме общината, поглъщаме я, нямало накъде да се разширява Пловдив…

Моето мнение, че Пловдив не трябва да се разширява в индустриалната зона на Марица. Моето питане към всеки един от тези господа е – как ще разширите  Пловдив към индустриалната зона? Ще построите детските градини и жилищни комплекси между заводите ли? Какъв комфорт ще имат те?

Аз дадох обещание на хората, след като говорих със стотици от тях по време на кампанията.  Ще спазя обещанието си да организирам местен референдум,  в момента приготвяме средствата за провеждането му и ще направим организацията.  Моето мнение е, че в най-лошия случай резултатът  ще е 80% на 20% в полза на единството на община „Марица”.

-Преговаряте ли с нови инвеститори, които искат да дойдат в община „Марица”?

-Да, има огромен интерес. Радвам се най-вече на това, че  през последните години чуждестранните инвеститори отстъпват мястото си на българските. Към настоящия момент има много фирми и фабрики, които се отварят в „Марица”  и не само в концентрираната  индустриална зона. Част от тях са в Скутаре, Рогош, Желязово, Граф Игнатиево, Строево и по-отдалечени места.

-Голямата тема през миналата година бе евентуалният завод на „Фолксваген” в Пловдив, който можеше да бъде ситуиран край Калековец. Бизнес парк „Пловдив” може ли да приеме инвеститор от подобен ранг?

- На база на инвестиционното намерение на „Фолксваген” община „Марица” предприе над 70 стъпки в услуга на тази голяма компания. Така че смело заявявам, че към настоящия момент имаме необходимия терен и възможността да приемем инвеститор от такъв ранг, разбира се, не и без помощта на държавата.

Подобно начинание е изключително скъпо и сложно. Ще дам за пример, че ако подобно инвестиционно намерение се осъществи, ние ще трябва да назначим поне 30 служители, макар и временно, за да се направят всички съгласувателни процедури. Тук говорим за терен от 4000 дка с РЗП от 270 000 кв.м. Ние дори сме заделили сграда в Калековец, която изцяло да обслужва администрацията на едно бъдеще предприятие от такъв калибър.

-Какво ще пожалете на жителите на община „Марица” за настъпващите празници?

-Искам да благодаря на всички жители на общината, че сме заедно, че сме силни, че  постигаме много, а то е за доброто на нашите деца. Пожелавам на всички да са здрави, повече доброта в сърцата ни и повече късмет!

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина