Дъждът срути фасадата на внушителната кула на Малтепе

Автор: Мария Луцова 6482
Дъждът срути фасадата на внушителната кула на Малтепе

Дъждовете са предизвикали срутване на югоизточния ъгъл на южното лице на внушителната кула на Малтепе. Това е станало в следствие и на огромните иманярски изкопи, които преди време археолозите констатираха при работата си на една от най-забележителните находки в най-новата ни история. 

„Вътрешната конструкция на кулата от върха до основата е напълно компрометирана от иманярските изкопи, които са извършени през 16 век. На практика вътрешността на кулата почти е издълбана и градежа го няма. По този начин става неустойчива”, каза ръководителят на разкопките – директорът на Археологическия музей в Пловдив Костадин Кисьов. 

Той все пак внесе спокойствие, че срутването не е фатално и кулата се държи, а пострадала е само фасадата. 

„Сигнализирал съм Министерството на културата и днес на място имаше комисия. Сега ще се предприемат действия по възстановяването на южното лице от специализирана фирма, избрана от културното ведомство”, каза още Кисьов. 

Освен фасадата ще бъде предприето и вътрешно укрепване. Ще бъдат запълнени кухините от иманярските изкопи. Така кулата ще стане по-стабилна. 

През новия археологически сезон на терен ще продължи  работата на археолозите, които ще се съсредоточат в проучвания в северната и западната част на внушителния археологически паметник.

Подобни новини

LORDA

Еххх мамицата им безхаберна, скапана, некадърна... Това е там от над 2 000 години... устояло на всичко във времето... а тия не стига, че го чоплят със сума съвремена техника и не могат да го разкрият, укрепят, и реставрират вече няколко години... даже реално не са стигнали още и до основите дори, ами накрая го и събириха от тъпота... Пълни олигофрени...

21:43, 17.02.2020

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина