Държавата не иска узаконяването на къщите според ромска фондация ВИДЕО

Автор: Plovdiv Now 4760
Държавата не иска узаконяването на къщите според ромска фондация ВИДЕО

През 1993 година беше направена крачка да се подадат молби към съответните институции и къщите, в които живеем да бъдат узаконени и да живеем като всички останали - да си плащаме сметките за ток и вода, да бъдем наистина интегрирани. Категорично ни беше отказано. Това каза пред наш репортер секретарят на фондация "Рома" Недко Асенов. Според него държавната политика не е насочена да осигурява добър живот не само в малцинствените групи, но и на всички останали хора в страната, допълни представителят на ромската формация. 

Недко Асенов смята, че сегашният ход, който бе направен за ромите от Войводиново е най-добрият. Не може посред зима хората да бъдат на улицата. "Доволен съм от решението хората да бъдат настанени в социални жилища. Оттам нататък ще чакаме решението на съда, за да видим какво ще се случи с къщите в селото", категоричен бе Асенов.
 
На срещата в община Марица жителите на селото заявиха пред всички инстититуции, че не желаят ромите да се връщат в населеното място. "Но дали Страсбург така ще реши, дали съдът така ще реши, аз не съм сигурен, че решението ще бъде такова", подчерта Недко Асенов.
 
Цялото интервю със секретаря на фондация "Рома", вижте във видеоматериала:

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина