Броят повторно бюлетини край Пловдив! ОИК разреши отваряне на чувалите

Автор: Деница Лещева 5426
Броят повторно бюлетини край Пловдив! ОИК разреши отваряне на чувалите

Повторно преброяване на гласовете ще има в пловдивското село Динк. От ОИК са дали разрешение чувалите с бюлетини да бъдат отворени, поради съществено несъответствие при отчитане на резултатите от изборите за кметове и общински съветници. 

Несъответствието е било констатирано при проверка на протоколите в избирателната комисия, което не може да бъде отстранено от СИК. В съответствие със закона, бюлетините ще бъдат изброени от представители на общинската комисия, в присъствието на представителите на избирателната секция. 

Пипомняме, че по-рано днес стана ясно, че победител на първи тур в изборите и Иван Рашков. Засега кандидатът на БСП за България е единственият в населените места от община Марица, който не е от управляващата партия. Още 13 села в общината се сдобиха с кметове след края на първи тур. По първоначални данни Рашков е събрал 53.76% от местния вот. 

Избирателите в селото са упражнили правото си на глас в една единствена секция. Рашков е получил 814 гласа, или 78.5% от вота, а опонентът му - 189 гласа, или 18.23% от гласовете. 

 

Повторно броене се налага и в село Ягодово, където също са констатирани несъответствия. Предстои чувалите с бюлетини да бъдат отворени от комисията. Безапелационен победител в селото стана Димитър Дишев от ГЕРБ, който, според първоначалната информация е спечелил 63.17% от вота. Във въпросната секция Дишев е получил 108 гласа, а опонентите му Николай Гарджев и Георги Атанасов, съответно 27 и 18 гласа. Общият брой на гласовете на Дишев във всички секции е 758, или 63.17 % от вота. 

 

Изборният ден в Динк не мина и без нарушения. Получен бе сигнал за агитация в една от секциите в селото. Застъпници са подали информация, че са чули и видели жена да посочва номер на конкретна бюлетина върху образците пред една от секциите. След извършената проверка на председателя на комисията било указано да изведе лицето от секцията.  

Председателят на една от комисиите в селото пък е разпечатала плика с протокола преди края на изборния ден. В постъпилата жалба било описано, че Ивана Маркова е започнала да попълва беловата на протокола, преди урните да бъдат отворени. Членове на ОИК Марица са отишли на място и са установили, че пликът действително е бил отворен, но не е бил попълват. Пликът отново е бил запечатан, а наличие на съществено нарушение не е било установено. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина