Борисов: Пълна подкрепа за археолозите на Малтепе, това е паметник от световно значение

Автор: Мария Луцова 10035
Борисов: Пълна подкрепа за археолозите на Малтепе, това е паметник от световно значение

Уникална колонна структура, която е държала 50-тонна статуя, е последното голямо откритие на могилата Малтепе край Пловдив.  Премиерът Бойко Борисов пристигна на археологическите разкопки, придружен от областния управител Здравко Димитров, кмета на Община Марица Димитър Иванов и министъра на културата Боил Банов.

Водещите археолози и Костадин Кисьов – директор на археологическия музей в Пловдив запознаха премиера с новите открития, които са направили през изминалата година. Точно преди 12 месеца Борисов отново бе на могилата.

„Открихме монети от управлението на Сюлейман, както и поводи от магарета. Освен всичко друго, намерехме греди от колона. Оказва се, че е имало и колонада, уникална за страната ни. Искаме да върнем вида на съоръжението както е било. Това ще се превърне в една от най-големите археологични атракции в Европа. През 16 век е била разбита могилата и  са търсили надгробната камера. Тази кула не е гробна, а за да носят колонадата. Тя е тежала над 50 тона. Тази тежест се е крепила на колоните. От северната стена може да намерим ниши. Използвали са насипите като скеле.Разбиването е станало горе, през 5-6 век, след Константин. Влизането в могилата и опитът да се обере е станал през 16 век. Търсили са ценности”, разказа доцент Кисьов на премиера.

„Има някаква структура, аномалия, което може да съдим, че може да е самата гробница. Всички от Филипопол са минавали за местността Берое оттук и са гледали насам. На върха е имало статуя, която не е открита. Не знаем дали е на човека, положен в могилата, или на някое божество”, допълни Кисьов.  

Премиерът Борисов  обеща, че държавата ще окаже пълна подкрепа на археолозите, тъй като смята, че това е паметник от световно значение

Археолозите са слезли на 4 метра под кота нула на внушителния градеж, който продължава надолу. Работата им се усложнява, защото са се появили подпочвени води. По време на разкопките са открили фрагмент от капител, който се предполага, че е част от колонада.

Намерили са и база от надгробна стена. Това означава, че би трябвало да има стена, на която да е изписано името на положения там човек.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина