Бойни пилоти от Графа тренираха заедно с колеги от гръцка база

Автор: Plovdiv Now 4439
Бойни пилоти от Графа тренираха заедно с колеги от гръцка база

Екипажи на самолети МиГ-29 от състава на авиобазата в Граф Игнатиево и на F-16C/D от гръцката Неа Анхеало направиха съвместни полети в рамките на тренировката „Green Bridge - 2020”, съобщиха от Министерство на отбраната.

Съгласно сценария, в първия етап на тренировката дежурните екипажи на българските изтребители МиГ-29 успешно прехванаха „пътнически самолет, отклонил се от полетния план“. Ролята на „самолета-нарушител“ беше изпълнена от български военно-транспортен самолет С-27J Спартан. Българските изтребители съпроводиха и предадоха на гръцките изтребители „самолета-нарушител“, а те го принудиха да кацне на указано в Гърция военно летище. През втория етап от тренировката в полета си към България „самолетът-нарушител“ беше предаден във въздуха от двойка F-16 под контрола на двойката български МиГ-29 и беше принуден да кацне на летище Граф Игнатиево.

По време на съвместните полети действията на екипажите по реалното приемане и предаване на „самолета – нарушител“ се ръководеха от съответните национални центрове за управление и докладване.

Българските и гръцките бойни летци оперираха от базовите си летища в изпълнение на презгранични операции при контрол над въздухоплаването и охраната на въздушното пространство с цел постигането на по-добра координация и оперативна съвместимост.

Друга важна цел на съвместната тренировка беше повишаването на подготовката на екипажите за прецизно изпълнение на съгласувани по време и място полетни задачи във въздушното пространство на Република България и Република Гърция.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина