Бойни пилоти от Граф Игнатиево и Румъния тренираха охрана на въздушното пространство

Автор: Plovdiv Now 4498
Бойни пилоти от Граф Игнатиево и Румъния тренираха охрана на въздушното пространство

Бойни пилоти от България и Румъния тренираха заедно в акцията „Blue Bridge - 2020“, на която бяха отработени процедурите по контрол над въздухоплаването и охрана на въздушното пространство. В нея участваха екипажи на МиГ-29 и инженерно-технически състав от авиобаза Граф Игнатиево и Базата за командване, управление и наблюдение на българските ВВС, както и екипажи на самолети F-16 и „Спартан“ от състава на румънските Военновъздушни сили, съобщават от Министерство на отбраната.

В първия етап на съвместната тренировка „самолет-нарушител“ излита и се отклонява от полетния си маршрут в посока границата на България. В ролята на „самолета-нарушител“ беше румънският военно-транспортен самолет „Спартан“ C-27J, който излетя от румънската авиобаза Отопени. Двойка дежурни F-16 от летище Фетещи на румънските ВВС излетяха със задача „прехват, визуална идентификация и съпровождане на самолета-нарушител до напускане на румънското въздушно пространство“. През това време двойката дежурни МиГ-29 от състава на българските Военновъздушни сили бяха приведени за приемане и предаване на „самолета-нарушител“. Последва процедура, в която той бе принуден да кацне на летище Граф Игнатиево.

Втората фаза на тренировката включваше аналогична процедура от съвместни действия за принудително кацане на „самолета-нарушител“ на заповядано летище в Румъния.

Българо-румънските тренировъчни полети под названието „Blue Bridge“ се провеждат ежегодно от 2012 г. Те целят постигането на по-добра координация и оперативна съвместимост при провеждането на презгранични операции при контрол над въздухоплаването и охраната на въздушното пространство.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина