Биоцентралата в Труд отърва 20 хиляди лева акт

Автор: Plovdiv Now 7225
Биоцентралата в Труд отърва 20 хиляди лева акт

Биоцентралата в Труд отърва 20 хиляди лева акт, наложен след две проверки в предприятието от страната на РИОСВ. Двете акции на инспекцията по околната среда се състояха през юли и август, след сигнали на жители от селото за непоносима миризма.

При първата проверка, действително е било констатирано, че въздухът е наситен със силна миризма. Тогава инспекцията са съставили предупредителен протокол на собственика на дружеството, стопанисващо централата.

Месец по-късно на „Зеления телефон” е бил подаден нов сигнал от жителите на Труд. Сформиран бе екип от служители в РИОСВ, както и от Сигурност в Областна администрация – Пловдив.  Още същия ден те направили изненадваща акция в селото. Направен бил обход на цялата територия на населеното място, пише trafficnews.bg.

Участващите в акцията установили миризма, характерна за производствената дейност на централата. Установено било, че миризмата е на силаж и смесена миризма на ферментирал продукт и канализация. Миризмата била усетена от всички присъстващи при проверката на територията на гробищния парк, разположен от десния бряг на река Пясъчник.

На собственикът на централата бил съставен акт за „разпространение на неприятни миризми, извън границите на работната площадка на биоцентралата”.

В законовия срок било изготвено наказателното постановление, с което дружеството е глобено с 20 хиляди лева.

Санкцията била отнесена до компетенцията на Районен съд, като в жалбата си мениджърите са описали, че същата е незаконна. Не на такова мнение са били магистратите, които не отмениха санкцията. Те обаче я намалиха в минимален размер, а причината – липса на мотиви, от страна на инспекторите относно размера на глобата.

„В конкретния случай, административнонаказващият орган е наложил наказание "имуществена санкция" в максимално предвидения размер от 20 000 лева. Никъде в наказателното постановление обаче наказващият орган не е посочил как е определил именно в такъв размер следващото се на нарушителя наказание, нито кои обстоятелства е приел за смекчаващи, кои за отегчаващи и как те се съотнасят. Така дейността по индивидуализация на наказанието остава скрита както за жалбоподателя, така и за съда. Настоящият съдебен състав намира, че АНО не е мотивирал решението си да наложи санкция в максималния размер – 20 000 лева, която десетократно надвишава предвидения от закона минимум. Безспорно, административнонаказващият орган няма задължение във всеки случай да налага най-лекото предвидено наказание, тъй като това би противоречало на правомощията му по чл. 27 ЗАНН. Щом обаче наказващият орган счита, че следващото се наказание за даденото нарушение трябва да бъде определено над минималния предвиден размер, още повече, че в настоящия случай е наложен максималния такъв, то следва да изложи мотиви за това си решение и то именно след извършването на изрична преценка по чл. 27 ЗАНН, като същите да бъдат закрепени в издаденото наказателно постановление”, се казва в част от мотивите на Районен съд.

Междувременно Върховна административна прокуратура (ВАП) е образувала преписка, също въз основа на информация в медиите, в която се твърди, че в жителите на село Труд се оплакват от силна, неприятна миризма от горенето на биомаса за производство на ток от електроцентрала в района.

Припомняме, че биоцентралата в Труд остава затворена. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина