Абитуриент и шофьор спасиха кръстовете в Маноле и Трилистник

Автор: Plovdiv Now 6384
Абитуриент и шофьор спасиха кръстовете в Маноле и Трилистник

Кметът на община „Марица“ Димитър Иванов и председателят на Общински съвет „Марица“ Гергана Трендафилова присъстваха на ритуалите по хвърлянето на кръста в селата Маноле и Трилистник.

18-годишният абитуриент Стойчо Георгиев от СУ „Васил Левски“ в с. Маноле, който скача за първи път в ледените води на река Стряма, извади кръста. Преди това десетки жители и гости на селото се стекоха на Великия Богоявленски водосвет за здраве, отслужен от отец Николай в храма „Свети великомъченик Димитър“.

Кметът на община „Марица“ поздрави зрелостника.
„Желая ти здраве и късмет, да носиш много радост на родителите си и да продължиш образованието си, защото бъдещето на България е в ръцете на младите хора като теб“, обърна се управникът към Стойчо Георгиев.

Кметът на с. Маноле Йордан Енев, който е именник, пожела на всички свои съселяни здраве и благоденствие.
След края на Богоявленския ритуал, Димитър Иванов покани присъстващите на централния площад в селото, където се изви кръшно българско хоро.

31-годишният шофьор Лазар Дойков от с. Трилистник „спаси“ кръста в селото. Мъжът участва за пореден път в надпреварата, но за пръв път улавя кръста.
Йордановден в Трилистник започна с Велик Богоявленски водосвет, отслужен от отец Димитър в храм „Света преподобна Параскева“. След края на службата свещеникът припомни силата на светената на Богоявление вода и призова към смирение.
„Според Евангелието на този ден Исус Христос е приел Светото кръщене от Йоан Кръстител в река Йордан. Името на празника е Богоявление, защото в момента на кръщенето, небето се отваря, Светият дух слиза като гълъб и казва: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение“, отбеляза отец Димитър след водосвета.

Той пожела Богоявленския ритуал да помогне затова, да не се случват повече беди в селото, като наводнението на 3-ти септември миналата година.

На хвърлянето на кръста в селата Маноле и Трилистник присъстваха и зам.-кметът на община „Марица“ Николай Стаматов, кметът на Трилистник Мирчо Петров, представители на администрацията и десетки жители и гости.

Ритуали по „спасяване“ на кръста се проведоха и в други населени места в община „Марица“.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина