47-годишен е пилотът на падналия военен самолет МиГ-29 от базата в Граф Игнатиево. Това е майор Валентин Терзиев. По официална информация той не е успял да катапултира. Все още тече спасителната операция по издирването му.

Той е бил сред най-опитните летци в авиобазата на Граф Игнатиево. Още преди часове стана ясно, че вероятната причина за инцидента не в техническата изправност на летателния апарат. По-скоро се касае за изключително сложна маневра, изпълнявана в нощно небе.

Към 10 ч. е намерена спасителната жилетка на пилота, каза пред журналисти инженер Димитър Ставрев. Открити са маслени петна в морето и натам е насочен вертолет, който е намерил и отломки от изтребителя, уточни Ставрев.

Терзиев е бил сам в изтребителя и не е опитвал да установи радиовръзка по времето на инцидента, обясни служебният министър на отбраната Георги Панайотов.

Близки на Терзиев не смятат, че причината за инцидента може да е пилотска грешка, което е една от версиите. МиГ-29, на който е летял Терзиев, е доставен в България през 1988-89 г и експлоатационният му период изтича през 2029-2030 година.