150-годишен юбилей отпразнува училището в село Строево СНИМКИ

Автор: Plovdiv Now 27227
150-годишен юбилей отпразнува училището в село Строево СНИМКИ

ОУ "Христо Смирненски" в село Строево, община Марица отпразнува с празничен концерт своя 150-ти рожден ден. Училището е едно от най-ранно построените училища  в областта. Строежът му започва паралелно с този на църквата в село Строево през 1866 година. Инициатор за построяването им е даскал Пенчо Попчев, който по-късно е ръкоположен за свещеник. Той дарява имот от 2 декара, върху който са построени сградите. Училището отваря врати през 1868 година. В началото то се  състои само от една класна стая (5х6м), има  и малко помещение  за учителите. През 1870г. се построява още една класна стая, която учениците започват да наричат „Новото училище". Първият учител в школото е поп Ненчо от село Айваджик (днешното с.Дюлево, Панагюрско), който е свещеник в Строево. Неговата учителска дейност продължава 22 години- до 1890 година. Мястото на поп Ненчо заемат поп Дончо и неговият голям син Петко, родом от село Черничево.

Вече над 150 години ОУ ''Христо Смирненски" е символ на просвета и  духовност. В него се  обучават не само деца от с. Строево, но и от съседните села. Училището спечели доверието и уважението на цялата общественост в с. Строево, превръщайки  се в еталон на добри педагогически практики. Преподавателите подкрепят личностното развитие на своите ученици. Те са не просто учители, а приятели с децата. Дават им не само знания, а ги учат да бъдат добри, честни и достойни хора. 

В последните няколко години възпитаниците на училището печелят множество награди на областно и национално ниво, доказателство за всеотдайната и успешна  работа на преподавателите. През лятото на 2018 година педагогически и непедагогически персонал работиха усърдно, за да могат да посрещнат учениците в една по-красива и приветлива училищна среда. Последното обновяване на материалната база на училището се случи преди броени дни- пристигнаха чисто нови шкафчета за всяка една от класните стаи в училището, което е част от националната програма  "Осигуряване на съвременна образователна среда" на Министерството на образованието и науката.

 ОУ "Христо Смирненски" е със статут на иновативно училище, което включи в своя учебен план предметите  "Компютърно моделиране" и "Основи на програмирането". Училището  е едно от малкото, които ползва електронен дневник, а неговият администратор Боряна Апостолова е сред 50-те най-добри училищни администратори в България за 2018 година.

Поздравителни адреси  за празника бяха получени от СУ "Васил Левски"-с. Маноле, ОУ "Васил Левски“ -с. Рогош, ОУ "Дядо Иван Арабаджията"-с. Царацово, от председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева, от  Димитър Иванов-кмет на община Марица, Иво Хрстов- началник на кабинета на президента Румен Радев. Приветствени слова произнесоха Веска Ненчева, депутат в 44-то Народно събрание  и Петранка Калоферова- областен координатор на СБУ - Пловдив.

Учениците на ОУ „Христо Смирненски"  се включват активно в празничните мероприятия на своите родни села. Наскоро  възпитаници на училището  участваха в отбелязването на обичая „Муфканица", проведен в село Царимир. Децата са част от самодеен танцов състав "Луди-млади" при читалище "Отец Паисий" в село Неделево. Ръководителят на "Луди- млади" Детелина Илиева също поднесе своите поздравления на училищното ръководство.

Директорът на ОУ "Христо Смирненски" Пламена Желязкова благодари на всички, които уважиха с присъствието си празнични концерт.

 „Нека коридорите на училището бъдат огласяни от детски смях и песни, а добри учители да продължават да даряват мъдрост и любов на децата. Нека знанието и мъдростта пребъдат през вековете! На многая лета!“ , пожела още директорът на училището.

 

Подобни новини

Радосвета Златева

Уважаема г-жо Желязкова , търся Ви служебно относно Вашето училище. За хубаво Ви търся. Моля Ви обадете ми се на тел: 0878524077. С уважение: Радосвета Златева

12:06, 19.09.2023
Отговора 0
Отговор

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина