Уникален феномен наблюдават в Пампорово СНИМКИ и ВИДЕО

Автор: Илиян Велков 5728
Уникален феномен наблюдават в Пампорово СНИМКИ и ВИДЕО

Явлението Хало може да бъде наблюдавано в Пампорово. Това е оптичен феномен, създаден от ледени кристали и образуващ цветни или бели дъги и други форми в небето.

Много често се образува около Слънцето или Луната, но всъщност може да бъде навсякъде по небето. Обикновено се образува в студени райони или при студено време, когато ледени кристали, наречени „диамантен прах“, плават във въздуха.

Има много разновидности на леденото хало. Образува се от ледени кристали на височината на перестите облаци (5-10 км) в горната част на тропосферата. Светлината се отразява и пречупва и по-късно се разлага на много цветове поради дисперсията. Кристалите се държат като призми, които отразяват и пречупват слънчевата светлина, която на свой ред дисперсира и образува красиви сияния.

Атмосферните феномени като хала̀та са използвани за прогнозиране на времето преди метеорологията.

Други оптични феномени, които включват отразяване на светлината през водни капки или ледени кристали, са дъгата и глория. 

Хиляди българи и чужденци имаха възможност да го видят, защото избраха да прекарат празниците в зимните ни курорти. Хало са забелязали както в Пампорово, така и в Банско. 

В първия ден на 2019 година всички лифтове в Пампорово и Чепеларе работят на пълни обороти, а добрите условия за ски изкараха скиорите на пистите.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина