Срутището в Дряново е укрепено, хората могат да се върнат в къщите си

Автор: Plovdiv Now 10841
Срутището в Дряново е укрепено, хората могат да се върнат в къщите си

Комисия провери укрепването на срутището в село Дряново, община Лъки, и установи, че към момента хората, които бяха спешно евакуирани в средата на януари, могат да се върнат по домовете си.

В проверката участваха експерти от РД „Пожарна безопасност и защита на населението“, Областна администрация, представители на фирмата –изпълнител, проектантът, инвеститорският контрол и кметът на община Лъки Валентин Симеонов.

„Изградени са носещите конструкции на подпорните стени,  с които скатът е укрепен , остават довършителни дейности.  Проверката имаше за цел да установи  степента на завършеност на укрепителните дейности на   срутището и  дали е безопасно за хората от близките къщи, коментира  главен инспектор Димитър Бришимов от РДПБЗС.

По думите му  хората могат да се върнат в домовете си след като кметът на общината издаде днес необходимата заповед.

„За нас най-важно беше да се гарантират животът и сигурността на хората и да предотвратим опасността скалната маса да тръгне надолу. Истината е, че имаше сериозна риск. Всички институции реагираха незабавно.  Факт е, че за много кратко време бяха отпуснати от държавата нужните средства и се извърши укрепването в спешен порядък, допълни областният управител Дани Каназирева.

Припомняме, че веднага след инцидента в Дряново пристигна лично и премиерът Борисов, който обеща съдействие. Същият ден беше свикана Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане и правителството отпусна 480 000 лева на общината за укрепителните дейности.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина