Реставрират ценни стенописи на 180-годишна църква в Родопите

Автор: Plovdiv Now 14495
Реставрират ценни стенописи на 180-годишна църква в Родопите

След тригодишна дарителска кампания преди дни беше даден старт на реставрацията и консервацията на ценните стенописи в 180-годишен християнски храм в Родопите. Това е църквата "Света Троица", построена през 1840 година в село Югово, община Лъки, Асеновградска духовна околия, съобщават от Асоциацията за антропология, етнология и фолклористика "Онгъл".

Спасяването на уникалните стенописи се извършва от екип, ръководен от пловдивския реставратор г-жа Елена Кривошиева. Започва се с почистване и ретуширане на около 20 квадратни метра от северната стена на храма.

Благотворителната кампания за ремонта на църквата „Света Троица” продължава. Тя е по инициатива на Кирило-Методиевския научен център при БАН и Асоциацията за антропология, етнология и фолклористика „Онгъл”.

Родолюбивите българи, които желаят да помогнат за възстановяването на храма, могат да дарят средства чрез следните банкови сметки в лева и евро:

УниКредит Булбанк – Клон Батенберг
BIC UNCRBGSF
BG47UNCR96603119921511 (лева)
BG11UNCR76303400001265 (евро)
Основание за превод: Проект „Реставрация на храм „Св. Троица” в с. Югово”
Получател: Кирило-Методиевски научен център при БАН

"Делото е благородно, родолюбиво, християнско. Каним Ви най-учтиво да се включите в него. Достойно есть!", казват инициаторите на кампанията. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина