Предизвикателства за малки и големи в селата Дряново и Манастир

Автор: Plovdiv Now 973
Предизвикателства за малки и големи в селата Дряново и Манастир

Предизвикателство за социална промяна на Фабрика за идеи е 4-дневен формат, в който се събират инициативни и креативни хора от всички възрасти и занимания заедно, за да дадат началото на нови решения на общи проблеми за минимално време. Тази година участниците ще се посветят на разрешаването на мисии, формулирани от местните хора  в  8  села от 4 области – Враца, Видин, Пловдив и София. 

За област Пловдив е избрано да участва село Манастир в община Лъки. Регистрацията на екип е до 07 април на https://form.jotformeu.com/IdeasFactory/Predizvikatelstvoto2019. Самият приключенски формат е от 11 до 15 април.

На 15 април на публични събития във всяко от селата екипите ще представят пред местните хора, медии и поканени местни бизнеси решенията, до които са достигнали и по които ще продължат да работят впоследствие.

България е сред страните с най-висока степен на обезлюдяване на селските райони в Европа. В българските села живее към 26.5 % населението на страната ни (по данни на НСИ от 2017 г.). Създаването на топли връзки на взаимодействие и солидарност между жители на градове и на заобикалящи ги села е от основните фокуси на Фабрика за идеи. Състоянието на градовете като живителни ядра и на селата около тях – като силно зависима периферия, но същевременно изолирана в културно отношение, създава все по-неравни условия за развитие и препитание.

Предизвикателството за социална промяна дава възможност на участниците да взаимодействат смислено и интензивно с всекиго от една общност – както и с организациите и институциите, от които зависи благоденствието й. За 4 дена те могат да дадат началото на решения, които ще се развиват търпеливо с помощта на местните занапред. В това взаимодействие те създават условия за по-устойчиви връзки на солидарност и взаимно учене.

Фабрика за идеи и партньорските й организации по областни градове и села осигуряват менторска подкрепа, наръчник със социално-предприемачески и общностни инструменти и методи, комуникационна подкрепа и публично внимание към екипите участници и техните идеи.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина