Пожарът в горите над Югово доближава селото

Автор: Plovdiv Now 29431
Пожарът в горите над Югово доближава селото

Пожарът в горите над Югово продължава да се разраства и вече обхваща над 1000 декара. Най-тревожното е, че огънят доближава селото. Над 100 пожарникари, горски служители и доброволци вече пети ден се борят със стихията.

„Много е сложна ситуацията. Направена е просека към Югово и в момента всички усилия са насочени да опазим селото”, обясни пред TrafficNews кметът на Община Лъки Валентин Симеонов.

От вчера в общината е обявено частично бедствено положение. На помощ са се притекли и военни. Днес в 12.30 ч. излетя вертолет „Кугар“ от 24-а авиационна база - Крумово излетя в 12.30 часа днес, за да се включи отново в гасенето на пожара. 46 военнослужещи от 4-и артилерийски полк – Асеновград са на терен.

Военновъздушните сили също помогнат за овладяването на огнената стихия.  Екипажът на вертолета ще извърши обливане с вода от въздуха на засегнатия от пожара район.

Военните и 20 доброволци са разположени на северния фронт на пожара, обявиха от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. 

От Министерството на отбраната допълват, че служителите от 4-ти артилерийски полк - Асеновград са разпределени в 2 групи по овладяването на огъня.  Едната се бори със стихията в района на връх Кълвачница на височина 1410 метра, за да не допусне слизане на огъня към село Нареченски бани. 

Втората група участва в гасенето на пожара на връх „Божево име“. Групата се води от подполковник Недялко Киров, командир на реактивен дивизион. 

„Много сили се хвърлят, но теренът е изключително труден и не могат да се правят просеки. Молим се да завали дъжд, за да можем да се справим с огъня”, допълни Валентин Симеонов.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина